Ajwar – pasta warzywna lub gęsty dip

Ajwar

Ajwar, który zrobiłam nie ustępuje smakiem tym, które można kupić w supermarkecie, jest w 100% naturalny i można go wykorzystać na wiele sposobów – jako smarowidło do pieczywa, sos na kanapki albo dip do maczania przystawki.

Składniki:
1 bakłażan
4 połówki marynowanej papryki ze słoika
1 średnia cebula (użyłam czosnkowej)
1 łyżka soku z cytryny
Duża łyżka koncentratu pomidorowego
4 ząbki czosnku
Oliwa
2 gałązki świeżego rozmarynu
Pietruszka (w natce lub suszona)
Sól
Folia aluminiowa

Przygotowanie:
Bakłażany myję i kroję w grube plastry, posypuję solą z jednej strony i czekam aż wypuszczą sok (tak pozbywam się goryczy). Wycieram sok ręcznikami papierowymi, obracam plastry na drugą stronę i ponawiam tę czynność. Następnie kroję w dużą kostkę i przekładam do naczynia żaroodpornego, dodaję pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek, polewam oliwą, mieszam wszystko i wkładam rozmaryn tak, by znalazł się między dwiema warstwami bakłażana. Przykrywam naczynie folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180’C. Piekę ok. godzinę, aż bakłażan bardzo zmięknie.
Upieczonego bakłażana przekładam do blendera (usuwam rozmaryn), dodaję pokrojoną paprykę i blenduję, następnie dodaję koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i pietruszkę. Ponownie blenduję na gładką masę. Gotowe!

*Można podwoić ilość bakłażana i papryki i zrobić zapas ajwaru do wyparzonego słoika.
*Można upiec 2 bakłażany, z części zrobić ajwar, a pozostałą część wykorzystać na obiad – tak przyrządzony jest bardzo smakowity!

Smacznego!