Bób inaczej

Bób

Uwielbiam bób i możliwości, jakie stwarza w kuchni. Robiłam z bobu już pasty, dipy, przekąski. Dziś moja ulubiona wersja, świetna jako obiad lub przekąska.

Składniki:
1 kg świeżego bobu
1 duża cebula
4-5 łyżek octu jabłkowego
4-5 łyżek oliwy
1/2 łyżki cukru
sól, pieprz

Przepis:
Bób myję i gotuję w nieosolonej wodzie, ale z łyżeczką cukru, ok. 15 minut. Po wyjęciu z wody bób odcedzam i polewam zimną wodą z kranu. Następnie obieram z łupinek i przekładam do miski. Łupinki idą do recyclingu.
Cebulę kroję w drobną kostkę i wrzucam do miski z bobem. Dodaję ocet, oliwę, cukier, sól i pieprz. Delikatnie mieszam, odstawiam na chwilę aż się przegryzie. Podaję np. z młodymi ziemniakami.

*Można opcjonalnie dodać 1/2 soczystego jabłka pokrojonego w drobną kostkę.

SMACZNEGO!