Buraki kiszone (+ sok z buraków)

Kiszony burak

To dopiero superfoods! I to własnej produkcji, z eko buraków ukiszonych wg własnej kompozycji ulubionych przypraw. Sok można pić prozdrowotnie, a buraki zjadać w sałatkach lub starte na nitki wykorzystać jako makaron w potrawach surowych i półsurowych, np. o tak.

Właściwości soku z kiszonych buraków:
działa jak afrodyzjak, oczyszcza z toksyn i odkwasza organizm, wspomaga przemianę materii i odchudzanie, podnosi odporność organizmu, przeciwdziała anemii (wysoka zawartość żelaza), zapobiega nowotworom, wspomaga pracę wątroby i nerek, reguluje ciśnienie krwi, odmładza (przyspiesza syntezę kolagenu).

JAK PRZYGOTOWAĆ?

Składniki:
1,5 kg średnich, podłużnych buraków
2 litry zimnej lub letniej wody
2 łyżki soli morskiej

Przyprawy:
Pół dużej główki świeżego czosnku
5 aromatycznych liści laurowych
1 łyżka gorczycy
6 kulek jałowca
6 kulek ziela angielskiego
6 kulek czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Buraki obrać ze skórki, uciąć końcówki i ułożyć ciasno w garncu.

Pół główki czosnku przeciąć na kilka części (pozostawić w łupinie).
Wrzucić do garnca czosnek i resztę przypraw.

Wodę rozrobić z solą aż się rozpuści.

Zalać zawartość garnca i przykryć czystą ściereczką lub talerzem. Zostawić w temperaturze pokojowej przez ok. 7 dni.