Carpaccio z buraka (vegan)

carpaccio z buraka

Odkąd odkryłam to danie, stało się ono moim absolutnym hitem. Dressing, który proponuję zmienia smak każdego składnika i sprawia, że całość ma wyjątkowy, jedyny w swoim rodzaju smak. Danie można serwować jako samodzielny posiłek, jako dodatek do innych dań albo jako appetizer.

Składniki:
4 buraki
2 garście rukoli
duża garść łuskanych pestek słonecznika
1/2 kostki naturalnego tofu (sprawdź jak zrobić samodzielnie tofu krok po kroku)

Dressing:
1/5 szklanki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
1/5 szklanki octu balsamicznego
3 kopiaste łyżeczki czarnego cukru dark muscovado (zastępuje miód)

Marynata do tofu:
1/5 szklanki oliwy
sok z połówki cytryny
1/2 szklanki zalewy z ogórków kiszonych
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
1. Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę do tofu. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki. Tofu kroimy w kostkę i zalewamy marynatą. Odstawiamy na noc.
2. Buraki myję i kroję na połówki, owijam folią aluminiową i wkładam do rozgrzanego piekarnika na ok. godzinę (aż będą miękkie). Studzę i obieram ze skórki. Kroję w cienkie plastry i układam na półmisku.
3. Dressing: łączę cukier z sokiem z cytryny aż się rozpuści. Dodaję pozostałe składniki dressingu i mieszam energicznie aż się połączą.
4. Prażę na suchej patelni ziarna słonecznika.
5. Na burakach układam rukolę. Odcedzam tofu z marynaty i rozkruszam na rukoli. Posypuję wszystko ziarnami słonecznika. Na koniec polewam równomiernie dressingiem i odstawiam na 20 minut, żeby wszystkie składniki się przegryzły.

Serwuję na zimno 🙂