Delikatna zupa cukiniowa z grzankami (vegan)

Zupa cukiniowa

Delikatna, aromatyczna i łatwa w przygotowaniu zupa ze świeżej cukinii zachwyci nie tylko wegan.

Składniki:
1 duża cukinia lub 2 mniejsze
Woda
2 cebule
4 ząbki czosnku
świeży szczypiorek do posypania
szczypta soli
pieprz
olej
+ blender

Na grzanki:
Chleb lub bułka (może być świeży lub czerstwy)
Oliwa

Przygotowanie:
1. Cukinię obieram i kroję w kostkę. Jeśli jest duża, wykrawam łyżką pestki, małe kroję w całości. Przekładam do garnka i zalewam wodą tak, by przykrywała ok. 1 cm nad warzywem. Dodaję szczyptę soli i gotuję całość aż cukinia będzie bardzo miękka.

2. Na patelni rozgrzewam olej. Cebulę kroję w grube piórka, czosnek siekam w plasterki i całość podsmażam z dodatkiem soli.

3. Ugotowany wywar z cukinii zdejmuję z ognia i łączę z podsmażoną cebulą i czosnkiem, dodaję pieprz. Całość blenduję.

4. Grzanki. Chleb kroję w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewam oliwę. Podsmażam z obu stron.

Zupę posypuję posiekanym szczypiorkiem i podaję z grzankami. PYCHA!