Domowe mleko owsiane z całych ziaren (RAW)

Jak zrobić mleko owsiane
Popyt na krowie mleko z każdym dniem spada. Coraz więcej osób zaczyna zauważać gorsze samopoczucie, ociężałość i senność po spożyciu mleka. Czasem nazywane jest to nietolerancją laktozy. Czasem rezygnujemy z czystej empatii dla zwierząt. Przestawienie się na mleko roślinne jest o wiele prostsze, niż może się wydawać, a jeśli będziemy robić je samodzielnie, będzie nas to kosztowało grosze, a także zyskamy pewność, że wiemy, co dokładnie spożywamy (bez dodatków, konserwantów, stabilizatorów).

To przepis na jedną z wersji mleka owsianego – zrobione z całych ziaren owsa (wziętych wprost z końskiej paszarni) i przy zachowaniu zasad RAW, czyli surowej diety.

Składniki: 1 kubek całego owsa, 2 litry wody (plus więcej do namoczenia), coś do posłodzenia (cukier/miód/ksylitol/daktyle/naturalny syrop itp.)
+ gęste sito i czysta ściereczka (do przecedzania)

  1. 1 kubek (ok. 250 g) całych ziaren owsa dokładnie przepłucz na sitku i zalej kilkoma szklankami wody i zostaw do namoczenia na noc (ok. 12-14 godzin).
  2. Odcedź ziarna, ponownie przepłucz i zalej świeżą wodą – ok. 2 litry.
  3. Zblenduj wszystko na gładką masę. Możesz dosłodzić teraz wg uznania.
  4. Nad garnkiem ustaw sito wyłożone ściereczką. Przełóż mleko z pulpą i dokładnie odciśnij. Możesz to zrobić nawet 2-3 razy, aby otrzymać gładkie mleko. Przelej do wyparzonych butelek i przechowuj w lodówce (do 4 dni).
  5. Ponieważ nie używamy stabilizatorów, mleko, gdy stoi, będzie się rozwarstwiać. Przed wykorzystaniem go potrząśnij butelką.Świetnie się sprawdza jako uzupełnienie koktajli, puddingów chia, do owsianki.

Kilka faktów o mleku owsianym:

* Jest bogate w błonnik i kwas foliowy
* Zawiera aż 15 witamin i 10 minerałów (w tym dwa razy więcej witaminy A niż mleko krowie)
* Zawiera więcej wapnia niż mleko krowie: 1 kubek mleka owsianego pokrywa aż 36% dziennego zapotrzebowania na wapń, a krowie mleko w tej samej ilości tylko 28%
* Jest dobre na anemię – 1 kubek pokrywa 10 proc. dziennego zapotrzebowania na żelazo.
* Nie zawiera laktozy ani cholesterolu.
* Jest nietłuste
* Zawiera tzw. fitochemikalia, czyli roślinne substancje czynne, które hamują rozwój komórek nowotworowych, działają antybakteryjnie, zapobiegają udarowi i chorobom serca oraz potrafią obniżyć poziom cholesterolu.
* Ma działanie uspokajające i jest polecane jako eliksir na skołatane nerwy.

Smacznego 🙂