Domowe mleko z wiórków kokosowych (RAW)

mleko roślinne

Pamiętam czasy, kiedy każde roślinne mleko smakowało dla mnie jak woda. Nie wyobrażałam sobie wówczas kawy bez mleka ani zastępowania mleka krowiego innym. W miarę odstawiania wysoko przetworzonych produktów, w tym produktów pochodzenia zwierzęcego, typu nabiał, w naturalny sposób zmieniał się mój zmysł smaku. Nie prawdą jest, że mleko roślinne smakuje gorzej – to wieloletnie uzależnienie od pewnych przetworzonych produktów (tak, mleko krowie z kartonu jest bardzo przetworzone), przytępia nasze zmysły i psychiczną otwartość na to, co pierwotne i naturalne.
To mleko kokosowe, które proponuję, jest na prawdę przepyszne i tanie w porównaniu z przetworzonym mlekiem kokosowym, jakie można dostać w sklepie.

Składniki na ok. 500 ml mleka:
1 szklanka wiórków kokosowych
3 szklanki wody źródlanej
+ drobne sitko i czysta ściereczka

Przygotowanie:
Wiórki zalej wodą i zostaw na noc pod przykryciem. Nazajutrz zblenduj wszystko dokładnie (ok. 5 minut). Ułóż sitko na misce lub garnku i wyłóż ściereczką. Przelej zawartość blendera. Odciśnij ściskając ścierkę. Gotowe!

Wiórki, które pozostały po odciśnięciu mleka wykorzystam do zrobienia czegoś pysznego, a więc c.d.n. 💙