Domowe praliny – w 100% naturalne, zdrowe! słodycze (odpowiednie dla wegan)

Domowe praliny

Bez cukru, bez pieczenia, na bazie bakalii – wykwintne praliny to nie tylko genialna alternatywa dla kupnych słodyczy, ale przede wszystkim codzienna mega dawka zdrowia. Znajdziesz tu przepis na 3 różne pralinki oraz tip recyclingowy na pierniczkowy koktajl. Przepisy te przygotowałam dla świątecznego wydania lokalnej gazety „Głos Kowies”. Są rewelacyjne!

  1. Czekoladowo-orzechowe

Składniki:

  • ½ szklanki suszonych daktyli (drylowanych)
  • ¾ szklanki łuskanych orzechów włoskich
  • 2-4 łyżek naturalnego kakao (wg uznania)
  • 3 łyżki suszonej żurawiny lub 3 łyżki konfitury żurawinowej
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia

Przygotowanie:

Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw na 2 godziny do namoczenia. Orzechy rozłóż na blasze i włóż do nagrzanego do 200’C piekarnika na 5-10 minut. Do miski wrzuć namoczone daktyle, orzechy, kakao, gałkę muszkatołową i żurawinę. Zblenduj na gładką masę. Formuj w dłoniach kilki i obtaczaj w kokosie. Kulki włóż do lodówki na godzinę, żeby stężały.

 

  1. Kokosowo-morelowe

Składniki:

  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 8 miękkich, suszonych moreli
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia

Przygotowanie:

Morele pokrój na kawałeczki. Do miski wsyp wiórki kokosowe, morele i dodaj dżem. Blenduj do uzyskania gładkiej masy. Formuj kulki i obtaczaj w kokosie. Kulki włóż do lodówki na godzinę, żeby stężały.

 

  1. Fistaszkowo-czekoladowe

Składniki:

  • 1 szklanka orzeszków arachidowych (niesolonych)
  • ½ szklanki suszonych daktyli (drylowanych)
  • 2-4 łyżki naturalnego kakao (wg uznania)
  • Przyprawy: duża szczypta cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej
  • ¼ szklanki zmielonych orzeszków arachidowych do obtoczenia

Przygotowanie:

Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw na 2 godziny do namoczenia. Po tym czasie wrzuć je do miski razem z orzeszkami, kakao i przyprawami. Zblenduj wszystko na gładką masę. Formuj kulki i obtaczaj w zmielonych orzeszkach arachidowych. Kulki włóż do lodówki na godzinę, żeby stężały.

TIP (jedzeniowy recycling):

Nie myj miski, w której przygotowywałeś praliny. Wrzuć do niej orzeszki i kokos, które zostały z obtaczania kulek. Dodaj 2 banany, półtorej szklanki mleka roślinnego, łyżkę kakao, szczyptę cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej, ¼ szklanki płatków owsianych. Zblenduj wszystko i rozlej do szklanek – otrzymasz pyszny i pożywny pierniczkowy koktajl.
Smacznego!