Farfalle z suszonymi pomidorami, kaparami i „parmezanem” (vegan)

Makaron wstążki

Przyznaję, że moją ukochaną kuchnię stanowią potrawy śródziemnomorskie, w szczególności kuchnia włoska i grecka w wersji vegańskiej. Uwielbiam jednogarnkowe dania z makaronem, oliwą i kompozycją ciekawych dodatków. Zapraszam na farfalle 🙂

Składniki:
200 g makaronu farfalle (kokardki)
1 cebula
2 duże ząbki czosnku
50 g (1/3 słoika) suszonych pomidorów + olej z pomidorów
100 g marynowanych kaparów (pół słoika)
natka pietruszki
garstka liści świeżej bazylii
garść orzeszków ziemnych
szczypta soli
do przybrania: orzechy, migdały, pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:
1. Makaron farfalle ugotuj we wrzącej wodzie z łyżką oleju al dente.
2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów (lub innego, dowolnego oleju)
3. Cebulę pokrój w piórka, czosnek w cienkie plasterki, suszone pomidory w cienkie słupki, natkę pietruszki i bazylię posiekaj nożem, orzeszki zmiel w blenderze na gruby pył – to będzie „parmezan”.
4. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę i czosnek, oprósz solą i smaż do lekkiego zeszklenia cebuli. Dodaj suszone pomidory i kapary. Podsmażaj do 10 minut, a po zdjęciu z ognia połącz z zieleniną.
W misce wymieszaj odcedzony makaron z zawartością patelni oraz zmielonymi orzeszkami ziemnymi. Delikatnie wymieszaj. Podawaj posypane orzechami lub pestkami w towarzystwie pomidorków koktajlowych.

Smacznego!