Faworki (vegan)

Faworki weganskie

Czy można zrobić wegańskie faworki? Tak! I są one o wiele prostsze i tańsze w przygotowaniu niż tradycyjne faworki. W smaku są pyszne i nie kruszą się, są odrobinę twardsze – mnie to zdecydowanie pasuje 🙂

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki oleju
1 szklanka ciepłej wody
szczypta soli

oraz sporo oleju do smażenia na głębokim tłuszczu i cukier puder do posypania
+ wałek

Przygotowanie:
Łączymy w misce mąkę, 4 łyżki oleju, ciepłą wodę i sól. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt luźne i się klei dodajemy mąkę. Odstawiamy na ok. godzinę przykrywając ściereczką. Po tym czasie oddzielamy część ciasta. Posypujemy mąką blat lub stolnicę, żeby ciasto się nie przykleiło i rozwałkowujemy bardzo cienko (na ok. 2-3 mm). Ciasto kroimy w paski o szerokości ok. 3 cm i długości ok. 10 cm. W środku każdego paska robimy podłużne nacięcie o długości ok. 3 cm (wzdłuż długiej krawędzi prostokąta). Przeplatamy jeden z krótszych końców prostokąta przez nacięcie i pociągamy, żeby uzyskać trójwymiarowy kształt faworka.

Przygotowujemy sitko wyłożone ręcznikiem kuchennym. W garnku rozgrzewamy tłuszcz. Faworki wrzucamy partiami i obracamy. Smażymy do uzyskania złocistego koloru. Usmażone faworki wyciągamy na sitko, żeby odsączyć tłuszcz. Potem przekładamy do miski i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!