Hummus naturalny z pastą sezamową

Hummus naturalny

W oryginalnym przepisie kuchni arabskiej do wyrobu hummus używa się pasty tahini – można ją otrzymać ze zmielonego na gładką masę sezamu z dodatkiem oleju sezamowego. Pastę taką można kupić w sklepie (z dodatkiem konserwantów) lub zrobić samemu w młynku do kawy na przykład. Ja przygotowałam hummus z własną wersją pasty sezamowej tylko przy użyciu blendera.

Składniki:
200g suchej ciecierzycy
1/2 szklanki (nutellówki) sezamu
ok. 2 łyżki stołowe dobrego oleju
pół łyżki octu jabłkowego
2 ząbki czosnku
ok. 1/4 szklanki lodowatej wody
cukier, sól

Przygotowanie:
1. Ciecierzycę namaczam na noc i nazajutrz gotuję ok. 30 minut z 2 liśćmi laurowymi (ważne, żeby były całe ziarna, tzn. żeby się nie rozgotowała). Solę pod koniec gotowania.

2. Sezam prażę na suchej patelni i przesypuję do blendera. Dodaję olej, cukier i sól i blenduję ok 10 minut, by jak najdokładniej rozdrobnić ziarenka.

3. Łączę ciecierzycę z sezamem, dodaję czosnek pokrojony w cienkie plasterki, ocet oraz wodę i wszystko niezbyt dokładnie blenduję – tak, by składniki się połączyły, ale żeby pozostawić cząstki ziaren ciecierzycy.

Gotowe! Idealna pasta na kanapki, a także do wyjadania łyżką 🙂