Kokosowe naleśniki z owocami i czekoladą (vegan)

Wegańskie naleśniki

Czy jest tu ktoś, kto nie kocha naleśników? Przepis na ciasto jest bardzo prosty, a jednak dodanie odrobiny oleju kokosowego zmienia jego smak i strukturę! Takie naleśniki można podać z dowolnymi, świeżymi owocami i tworzyć różnorodne wariacje! ❤️

Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki pszennej
1 czubata łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody
woda lekko gazowana

Farsz:
1/4 świeżego ananasa
1 banan

Czekolada:
2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
1/4 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego
1,5 łyżki prawdziwego kakao
dowolne słodzidło (ilość wg uznania)

Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto naleśnikowe wrzucam do kielicha blendera i uzupełniam wodą aż uzyskam konsystencję średnio gęstej śmietany. Blenduję na gładką masę. Smażę cienkie naleśniki na suchej patelni (olej, który dodałam do ciasta zapobiegnie przywieraniu).
2. Czekolada: Olej kokosowy rozpuszczam w garnku na bardzo małym ogniu (ja to robię na kuchni węglowej z ogromnym blatem, gdzie w niektórych miejscach temperatura nie przekracza 40’C. Dodaję kakao, mleko i słodzidło i energicznie mieszam aż wszystkie składniki się połączą.
3. Ananasa obieram i kroję w cząstki, banana również. Na powierzchni naleśnika rozsmarowuję sos czekoladowy, układam owoce i zawijam. Polewam czekoladą.

Smacznego 🙂