Kopytka drożdżowe z awokado i sosem orzechowo-cieciorkowym (vegan)

Kopytka drożdżowe

Dałam się ponieść, rzadko bowiem przygotowuję tak wieloskładnikowe potrawy. Mimo wszystko nie jest to skomplikowane danie (tak mi się wydaje) i zapewniam, że warto! Kopytka, które zrobiłam to wegańska wersja klusek na parze, zwanych też buchtami lub pampuchami. Cieciorkę namoczyłam w większej ilości dzień wcześniej. Z części zrobiłam hummus.
Możesz skorzystać tylko z części przepisu – zrobić kopytka/buchty i podać z dowolnym sosem albo przygotować sos i podać z makaronem, wykorzystać jako farsz do naleśników lub sam, w formie gulaszu.

Kopytka na parze:

Składniki:
1 kubek letniej wody
200 g drożdży
ok. 400 g mąki
Szczypta soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju

Przygotowanie:
Do miski wlej wodę, rozkrusz drożdże, dodaj 2 łyżeczki cukru i 1 łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj czystą ściereczką  i odstaw w ciepłe miejsce. Po ok. 20 minutach, kiedy roztwór zacznie pracować (na powierzchni pojawią się bąbelki) dodaj pozostałą mąkę, olej i sól. Ja użyłam robota kuchennego do wyrabiania ciasta. Dosypywałam mąki, aż uformowała się kula. Ważne, żeby nie przesadzić z ilością mąki. Ciasto powinno być mięciutkie, ale nie powinno lepić się do rąk. Kulę ciasta zostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość ok. dwukrotnie, przekładam je na wysypaną mąką stolnicę i formuję wałek. Ostrym nożem kroję ukośne plasterki grubości ok. 2 cm (przypominające kopytka). Przekładam je na duży talerz, przykrywam ściereczką i czekam kolejne 20 minut. Następnie układam je na sitku garnka do gotowania na parze i tak gotuję ok. 20 minut. Są gotowe.

Sos:

Składniki:
10 cm pora
szklanka łuskanych orzechów włoskich
2 szklanki ugotowanej cieciorki (cieciorkę trzeba namoczyć przez noc, potem gotować ok. 50 minut, solić tuż przed końcem gotowania)
3 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
1 awokado
1 mała cebula
Garść prażonych pestek słonecznika do posypania
Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, mielone chilli

Przygotowanie:
1. Orzechy włoskie siekam, układam na blasze i wstawiam na 10 minut do nagrzanego piekarnika.
2. Pora kroję w prążki, czosnek siekam w cienkie plasterki, awokado kroję w kostkę.
3. Rozgrzewam na patelni olej. Podsmażam pora z orzechami i czosnkiem. Po chwili dodaję awokado. Po ok. 10 minutach smażenia dodaję ugotowaną cieciorkę i przyprawy (sól, pieprz, chilli). Duszę chwilę na małym ogniu pod przykryciem, nie zapominając o mieszaniu.
4. W tym czasie kroję cebulkę w drobną kostkę. Dodaję ją na sam koniec, kiedy zdejmę cały sos z ognia. Ma być chrupiącym, świeżym elementem potrawy.

Kopytka polewam sosem i posypuję z wierzchu prażonymi pestkami słonecznika.
Powodzenia!