Kremowy serek z kokosa jak Danio (RAW VEGAN)

Kiedy nie wiesz co zrobić z miąższem z kokosa lub niekoniecznie sięgasz po pestki i orzechy na surowej diecie (z których najczęściej robi się RAW przetwory ala nabiał), a masz ochotę na twarożek…

 

W większości supermarketów kokosy dostępne są cały rok. Niektóre mają już dziurkę na słomkę, inne trzeba przewiercić, by napić się słodkiej, bardzo smacznej tzw. wody z kokosa (dla mnie woda ta ma tak intensywny smak, że trudno uwierzyć, iż występuje w naturze).
Po wypiciu wody można rozbić kokos młotkiem i wydłubać łyżką miąższ, którym wyściełana jest skorupa. Oto jak można go wykorzystać:

Składniki:
– Miąższ z 2 kokosów
– 3 łyżeczki wiórków kokosowych
– Sok z 1 mandarynki
– 2 daktyle
+ młynek do kawy

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzuć do młynka do kawy. Miksuj aż masa będzie miała konsystencję serka homogenizowanego. Miąższ jest tak miękki, że wystarczy ok. minuta miksowania. Pamiętaj, żeby nie miksować zbyt długo i nie doprowadzić składników w ten sposób do zbyt wysokiej temperatury.

Gotowe!
Smacznego ?

Komentarze
bannersesja

4 KOMENTARZE

  1. Cześć 🙂 Mam pytanie – jak potem umyć taki młynek do kawy? Chciałabym taki kupić, ale nie wiem do końca jak sobie z nim radzić.. a taki serek chętnie bym zrobiła 🙂

    • Hej! Mój młynek do kawy to nadstawka do dużego blendera Kenwood. Myje się go bardzo prosto. Rozejrzyj się za młynkami, które mają odkręcany zbiorniczek łatwy do czyszczenia. Powodzenia! 😉

        • Nadstawka była w zestawie. Możesz poszukać blenderów z większym wyposażeniem – u mnie sprawdza się jako blender, mikser, sokowirówka, młynek do kawy, szatkownica i mieszadło do ciast.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here