Krokiety z kapustą i grzybami (vegan)

krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety nie są szczególnie skomplikowane. Raczej czasochłonne, bo ich przygotowanie jest wieloetapowe. Jednakże na każdym etapie można uszczknąć trochę z tego, co właśnie powstało i przyrządzić je w duchu recyclingu jedzeniowego. Wtedy zalecam odpowiednio zwiększyć proporcje ciasta i farszu.

Składniki:

Farsz:
1/2 kg kiszonej kapusty
200g pieczarek lub innych grzybów
1 duża cebula
1 szklanka suszonych węgierek lub śliwek wędzonych
sól i pieprz

Ciasto:
3 szklanki mąki
2 szklanki zimnej wody (może być potrzebne więcej)
odrobina soli
odrobina cukru
3 łyżki oleju

Panierka:
¾ szklanki mąki z ciecierzycy lub 1 szklanka ziaren ciecierzycy
1 szklanka zimnej wody
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia

Przygotowanie:

Etap 1: Farsz

  1. Cebulę pokroić w grubą kostkę, pieczarki obrać i posiekać. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę, oprószyć solą i zeszklić. Dodać pieczarki i przesmażyć z cebulą na małym ogniu, aż zmiękną. Dodać kapustę, wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 30 minut. W tym czasie węgierki pokroić w paski, dodać i wymieszać. Dusić na bardzo małym ogniu kolejne 30 minut aż kapusta zmięknie. Odstawić do przestygnięcia.

Etap 2: Naleśniki

  1. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Jeśli dysponujemy patelnią ceramiczną olej nie będzie potrzebny, gdyż ten, który jest w cieście wystarczy. Wtedy tylko rozgrzać patelnię.
  2. W blenderze połączyć mąkę, odrobinę soli i cukru, wodę i olej. Ciasto powinno mieć konsystencję średnio gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste dodać zimnej wody.
  3. Za pomocą chochli wylewać ciasto na patelnię i smażyć krótko z obu stron.
  4. Jeśli przygotowaliśmy większą ilość ciasta część możemy zjeść już dziś na obiad w postaci naleśników.

Etap 3: Panierowanie i smażenie krokietów

  1. Jeśli nie mamy gotowej mąki z ciecierzycy to:
    Ziarna ciecierzycy podpraż na suchej patelni aż zaczną pachnieć. Przestudź i zmiel na mąkę w młynku do kawy.
  2. Przygotuj 2 głębokie talerze oraz duży półmisek lub deskę na odkładanie gotowych krokietów. W jednym z talerzy połącz mąkę z ciecierzycy z wodą i dokładnie wymieszaj. Powinieneś otrzymać konsystencję rozbełtanego jajka. Do drugiego talerza wsyp część bułki tartej (będziesz ją na bieżąco uzupełniać).
  3. Rozłóż równomiernie kapustę na naleśniku. Nakładaj tak, żeby jeden z brzegów naleśnika pozostał suchy. Delikatnie zawijaj pozostawiając luz wewnątrz naleśnika (żeby można go było spłaszczyć i żeby kapusta nie uciekała.).
  4. Tak przygotowany zawinięty naleśnik przekrój na pół w poprzek.
  5. Maczaj każdą część w roztworze z ciecierzycy a następnie dokładnie obtaczaj w bułce tartej.
  6. Teraz możesz część krokietów ułożyć na osobnej desce i zamrozić.
  7. Te, które chcesz zjeść dzisiaj podsmaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Zdejmij z patelni bardzo delikatnie.

Możesz podawać z barszczykiem lub solo 🙂