Łupiny bobu w ziołach

Łupiny z bobu

Szukasz czegoś, co zastąpi chipsy, na przykład podczas imprezy lub oglądania finałowego meczu na Euro 2016? Zrób bób, nie wyrzucaj łupin i postępuj według prostych instrukcji.

Składniki:
Łupiny z 1 kg bobu
2 łyżki oliwy
1 łyżka granulowanego czosnku
1 łyżka octu
1/2 łyżki suszonej pietruszki
Mała szczypta soli

Łupiny mieszamy w misce z pozostałymi składnikami i czekamy ok. kwadransa, aż przesiąknie marynatą. Następnie rozkładamy jednowarstwowo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą i pieczemy w temperaturze ok. 150’C mniej więcej 2 godziny, aż łupiny się skurczą i będą chrupiące. Wyciągamy blachę z piekarnika i czekamy aż trochę przestygnie. Przekładamy do miseczki.

Smacznego!