Makaron chow main z dynią piżmową i grzybami mun

Makaron Chow Main

Przepis na 4 porcje.

Składniki:
250 g makaronu chow main
1/2 dyni piżmowej (np. dolna bulwa) lub pół zwykłej, niedużej dyni
2 duże cebule
15 g suszonych grzybów mun
1/4 kapusty pekińskiej
Przyprawy: curry, imbir, gałka muszkatołowa, sól, świeżo mielony pieprz
Olej do smażenia
Olej z orzechów arachidowych
Sezam do posypania
+patelnia i wok

Przygotowanie:
Grzyby mun wrzucić do miski i zalać wrzątkiem. Odstawić pod przykryciem na 20 minut.
Makaron przełożyć do miski, zalać osoloną wodą i pozostawić pod przykryciem na 5-10 minut.
Sezam uprażyć na suchej patelni.
Dynię obrać, wybrać pestki, pokroić na cienkie plastry.
Cebule obrać i pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę z dodatkiem soli. Kiedy się lekko zeszkli dodać dynię, posypać pieprzem i dusić pod przykryciem ok. 7 minut. Po tym czasie dodać grzyby mun, imbir (sporo), gałkę muszkatołową (wg uznania) i curry (niezbyt dużo). Przemieszać i dusić aż dynia zmięknie.
W woku rozgrzać olej z orzechów arachidowych i podsmażyć na większym ogniu makaron chow main aż będzie miejscami chrupiący. W tym czasie pokroić kapustę pekińską w cienkie prążki.
Dodać do makaronu zawartość patelni (dynię z dodatkami) oraz kapustę pekińską. Smażyć chwilę na dużym ogniu ciągle mieszając.
Przełożyć do miseczek i posypać sezamem.

Gotowe 🙂