Makaron z kiszonych buraków z sosem szpinakowo-brokułowym

wegańskie spaghetti

Kiszone buraki są wprost cudowne, super smaczne, zdrowe i mają świetną konsystencję, dzięki której dłużej przeżuwasz każdy kęs (podobny efekt, jak gdy dodasz do potrawy pestki i ziarna). Dzięki temu zjesz mniej, za to bardziej świadomie i uważnie. Kupując buraki wybrałam podłużne, żeby zrobić z nich makaron. Oto wersja półsurowej potrawy obiadowej, która może być również podana w formie sałatki,

Proporcje na jedną dużą porcję lub dwie małe.

Składniki:
1 podłużny ukiszony burak
garść świeżych liści szpinaku
ok. pól szklanki różyczek z brokuła
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/4 soczystego jabłka
1 łyżka oleju kokosowego
Przyprawy: szczypta soli, 1/2 łyżeczki kolendry, szczypta słodkiej papryki wędzonej, szczypta chilli, szczypta pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki czerwonej

Przygotowanie:
1. Buraka zetrzyj na nitki (np. obieraczką do warzyw, odpowiednią tarczą w blenderze albo za pomocą spiralizera).
2. Na nieprzywierającej patelni (np. ceramicznej) rozpuść olej kokosowy. Delikatnie zeszklij cebulę pokrojoną w grubą kostkę.
3. Dodaj liście szpinaku, różyczki brokuła, cząstki jabłka i przyprawy. Podsmażaj wszystko na małym ogniu ok. 7 minut.
4. Przełóż zawartość patelni do blendera i zmiksuj na gładką masę.
5. Polej sosem buraczany makaron i posyp ulubionymi pestkami (np. słonecznika, dyni lub zmielonymi orzechami).

Smacznego <3