Obłędne pieczone jabłka z ziołami

Pieczone jabłka w ziołach

Rewelacyjne, smaczne, ciepłe, aromatyczne jabłuszka prosto z mojego ogrodu przyrządzone i zapieczone z ziołami – fenomenalne na kanapce z pokrzywowym pesto, doskonała przekąska lub dodatek do potraw. Jakież proste w przygotowaniu.

Potrzebujesz:
Kilka jabłek (ja użyłam starej odmiany papierówki)
Oliwę z oliwek
Tymianek
Majeranek
Kardamon
Świeży rozmaryn
Cytrynę

Przygotowanie:
Jabłka kroję na ćwiartki i wykrawam środek. Układam w podłużnej formie ciasno jedną warstwę, polewam oliwą, posypuję przyprawami i układam gałązkę rozmarynu. Na to kolejna warstwa jabłek, oliwa i przyprawy jak poprzednio. Po ułożeniu ostatniej warstwy jabłek i przypraw skrapiam wierzch sokiem z cytryny i wkładam do piekarnika. Piekę ok. 1 godziny w temperaturze 200 stopni. Jabłka są gotowe!

Smacznego!