Pizza na cieście francuskim z bakłażanem i świeżym szpinakiem (vegan)

Pizza bez sera

Połączenie świeżego szpinaku i ciasta francuskiego zapewnia wilgotną konsystencję, jak przy użyciu żółtego sera, a jednak bez chemii, paskudnych tłuszczy (mrożone ciasto francuskie na oleju palmowym nie jest najzdrowszą opcją, ale prawdopodobnie mniej szkodliwą niż to, co znajduje się w kupnych serach) i generowania popytu na produkty odzwierzęce. Do tego smakuje wybornie!

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 bakłażan
1/4 średniej grubości pora (świetna będzie zielona część)
duża garść świeżych liści szpinaku
3 gałązki rozmarynu
1/4 świeżej natki pietruszki
wysokiej jakości olej
3-4 łyżki octu jabłkowego
garść pomidorków daktylowych lub koktajlowych
Przyprawy: sól, pieprz, szczypta ostrej papryki

Przygotowanie:
1. Bakłażana dokładnie myję i kroję w cienkie plastry. Posypuję solą aż puści sok, który odsączam przykładając ręcznik papierowy. To samo robię z drugiej strony.
2. Pora kroję w prążki.
3. Pietruszkę siekam.
4. Pomidorki kroję w grube plasterki.
5. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewam olej i układam plastry bakłażana oraz gałązki rozmarynu. Cienko pokrojony bakłażan szybko mięknie. Po odwróceniu na drugą stronę dorzucam prążki pora i smażę wszystko ok. 5 minut. Posypuję pieprzem, dodaję ocet i posiekaną pietruszkę, mieszam. Na koniec dodaję świeże liście szpinaku i delikatnie mieszając smażę dosłownie 1-2 minuty.
6. Rozwijam ciasto francuskie na blasze (wraz z papierem) i przekładam na nie zawartość patelni. Plastry bakłażana układam równomiernie, reszta farszu ma pokryć całe ciasto. Wyciągam gałązki rozmarynu!
7. Na górze układam plasterki pomidorków.
8. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180-200’C i piekę ok. 15 minut aż ciasto na brzegach się zarumieni.

GOTOWE!

Można podawać z sosem czosnkowym, pomidorowym lub innym, wg uznania. Smacznego 🙂