Proste spaghetti z cukinią

Spaghetti z cukinią

To danie przygotujesz w 20 minut. Potrzebujesz jedynie świeżej cukinii, cebuli i makaronu spaghetti. Gotowy?

Składniki:
1 średnia cukinia
2 cebule
makaron spaghetti (tyle, ile zjecie)
kilka łyżek dobrego oleju (np. z pestek winogron) – ja daję sporo
sól, pieprz, mieszanka chilli lub inne pikantne przyprawy
zmielone orzeszki ziemne (zamiast parmezanu)
+ nóż-obieraczka do warzyw

Przygotowanie:
1. Cukinię obieram ze skórki i nożem-obieraczką do warzyw ścinak cienkie paski wzdłuż warzywa. W ten sposób “kroję” całą cukinię. Jeśli jest zbyt wyrośnięta i ma sporo miąższu z pestkami – nie ścinam go i nie wykorzystuję w tym daniu – obieram tylko “korę”.

2. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam cebulę pokrojoną w piórka z odrobiną soli. Kiedy będzie lekko miękka dodaję “ścinki” cukinii, doprawiam solą, pieprzem i papryką i zostawiam na małym ogniu aż wszystko będzie miękkie i szkliste. Ważne, żeby dodać sporo przypraw, bo po zmieszaniu z makaronem to one nadadzą smak całej potrawie, a olej będzie nośnikiem tego smaku.

3. Gotuję makaron do spaghetti al dente (ok. 7 minut), odcedzam, przekładam do miski i mieszam delikatnie wszystkie składniki. Na talerzu posypuję orzeszkowym parmezanem.

Gotowe!