Pyszny hummus z pieczonym burakiem

Hummus z burakiem

Pyszny, zdrowy, sycący i jakże prosty hummus z burakiem.

Składniki:
200g suchej ciecierzycy
1 burak
2 ząbki czosnku
sól
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
+folia aluminiowa

Przygotowanie:
1. Ciecierzycę namoczyć na noc i ugotować z liściem laurowym.

2. Buraka obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać w plasterki. Wymieszać buraka i czosnek w misce z dodatkiem oliwy i soli, całość zawinąć szczelnie w folię aluminiową i włożyć do piekarnika. Piec w temperaturze 200’C ok. godziny, aż burak będzie miękki.

3. Połączyć ciecierzycę z upieczonym burakiem i dodatkami, pokropić cytryną i zblendować na gładką masę.

Gotowe!
Przechowywać w lodówce.