Racuchy drożdżowe z sosem truskawkowym (vegan)

Racuchy z sosem truskawkowym

To ciasto drożdżowe wymyśliłam przed chwilą i zapisuję przepis, bo często będę z niego korzystać. Danie smakuje jak kluski na parze/buchty. Znajdziesz tu też przepis na najprostszą i najzdrowszą polewę truskawkową. Jeśli zostało ci trochę wczorajszych truskawek, które powoli zaczynają się psuć – tym lepiej! Będzie cudownie, obiecuję.

*szklanka=nutellówka

RACUCHY:
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej (polecam Basię do wypieków drożdżowych),
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 saszetka drożdży suchych (7 lub 8g)
1/2 dojrzałego banana
1/4 szklanki letniej herbaty karmelowej (może być też waniliowa lub inna)
Olej do smażenia

SOS:
1/2 kg truskawek
2 łyżeczki cukru
Truskawki umyć i dokładnie zmiksować z cukrem w blenderze. Sos gotowy!

Przygotowanie racuchów:
Mąkę, cukier, sól i drożdże wymieszać w misce, dodać herbatę i drobno posiekanego banana, wyrobić ciasto. Powinno być lekko klejące, ale nie kleić się do rąk. Jeśli jest zbyt wilgotne dodać mąki. Uformować kulę i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką.

Rozgrzać na patelni olej na średnim ogniu. Z ciasta formować kulki, a następnie je wypłaszczać, smażyć z obu stron po kilka minut (aż będą zarumienione, ale nie spalone).

Podawać polane sosem truskawkowym.

SMACZNEGO!