Smalec roślinny z jabłkiem

Wegański smalec

Bardzo łatwy przepis na smakowity, domowy smalec.

Składniki:
1 jabłko
2 cebule
1/4 szklanki dobrego oleju
4 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
3 gałązki świeżego rozmarynu
sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w piórka, jabłko w małe kawałki, wrzucić na patelnię i posolić. Kiedy lekko zmiękną dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i rozmaryn. Przemieszać tak, żeby liście i gałązki rozmarynu były przykryte. Dusić pod przykryciem na małym ogniu aż jabłko zacznie się rozpadać, a cebula będzie zeszklona i miękka.

2. Poczekać aż ostygnie. Usunąć liście, ziele angielskie i rozmaryn.

3. Zblendować na gładką masę.

4. Przełożyć do miski i włożyć do lodówki, żeby stężało.

Smacznego!

Komentarze
bannersesja

2 KOMENTARZE

  1. Smalczyk jest przewyborny!
    Nie miałam świeżego rozmarynu i popełniłam suszony, ale i tak był wybitny.
    W tym tygodniu mam zamiar powtórzyć wyczyn, z tym, że rozmaryn już stoi w kuchni na parapecie 🙂
    Pozdrowienia!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here