Spaghetti z buraka z dipem z awokado i czerwoną pomarańczą (vegan, RAW)

RAW vegan

Rozpoczynam nową podróż. Czuję, że dzieje się coś niezwykłego, przełomowego i bardzo naturalnego w moim układzie pokarmowym i w mojej kuchni. Przy okazji tego wpisu z wdzięcznością zapowiadają się kolejne przepisy na dania z surowego jedzenia. O kuchni RAW opowiem obszerniej za jakiś czas.

Spaghetti z buraka zamarynowane w occie balsamicznym, oliwie z czosnkiem i papryczką chilli (najlepiej użyć spiralizera, ale buraka możesz spokojnie zetrzeć na tarce lub w malakserze/blenderze z tarczami, na dłuższe wiórki)

Sos:
1/2 awokado
Sok z 1/2 czerwonej pomarańczy (drugą połówkę pomarańczy podaj w plastrach do potrawy)
½ zielonego ogórka
½ niedużej cebuli
garść pestek słonecznika
sok z połówki cytryny
kilka liści świeżej bazylii
pół zielonej natki koperku
przyprawa: suszone pomidory, bazylia, czosnek

Wszystkie składniki na sos blenduję.

Makaron z buraka polewam sosem. Podaję z kawałkami świeżego ogórka, czerwoną pomarańczą, posypane kaparami.