Spaghetti z bobem na kwaśno

Speghetti z bobem

Jeszcze jedna, moja ulubiona forma bobu. Bób w wersji kwaśnej jest, moim zdaniem, doskonały. Przepis łatwy, szybki, niedrogi i do tego w 100% wegański. Wersja dla 2-3 osób.

Składniki:
1/2 kg bobu
2 cebule
4 ząbki czosnku
1/4 szklanki bułki tartej
dobry bezzapachowy olej
ok. 4 łyżki octu jabłkowego
sól, pieprz
makaron do spaghetti (tyle, ile zjecie)

Przygotowanie:
1. Bób ugotować z 1 łyżką cukru, pod koniec gotowania posolić. Zalać zimną wodą i obrać ze skórek. Łupinek nie wyrzucaj! Zrobisz z nich zdrową przekąskę 😉
2. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać sporo oleju i usmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Do cebuli dodaj sól, tylko wtedy się zeszkli. Dodaj też czosnek obrany i pokrojony w cienkie plasterki. Dodaj bułkę tartą i podsmaż, by była złocista. Na koniec dodaj ocet i pieprz. Kiedy całość będzie gotowa dodaj obrany bób i delikatnie wymieszaj. Poczekaj, aż smaki się przenikną.
3. W międzyczasie ugotuj makaron do spaghetti. Niech będzie al dente, czyli ok. 7 minut gotowania we wrzącej, osolonej wodzie, najlepiej z 1 łyżką oleju, żeby się nie sklejał. Odcedź.
4. Delikatnie wymieszaj makaron z przyrządzonym bobem w dużej misce. Bułka powinna obleipić spaghetti. Nakładaj na talerze.

Smacznego!