Spaghetti z podsmażonymi kiełkami (vegan)

Spaghetti z kiełkami

Znalazłam ostatnio w Kauflandzie świeże kiełki na patelnię. Surowe smakują mącznie, byłam więc bardzo ciekawa co z tego wyjdzie po podsmażeniu. No i wyszło! Potrawa przygotowana na kwaśno.

Składniki:
1 opakowanie kiełków na patelnię (200g)
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki octu
Olej do smażenia
Pieprz
Sól
Suszona pietruszka
Makaron spaghetti ugotowany al dente (3/4 standardowej paczki)
Fasolka szparagowa cięta zielona (mrożona)

Przygotowanie:
Rozgrzać olej na patelni, dodać cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek, posypać solą. Kiedy cebula się lekko zeszkli zmniejszyć ogień i dodać kiełki. Chwilę smażyć, dodać ocet, pietruszkę i pieprz. Smażyć na małym ogniu co jakiś czas mieszając (można pod koniec przykryć i poddusić).
Makaron ugotować al dente. Fasolkę ugotować do miękkości w mocno osolonej wodzie. Przełożyć makaron do miski i wymieszać z kiełkami. Podawać z fasolką.

*Można do odcedzonej fasolki dodać octu, wówczas będzie jeszcze bardziej kwaśne i smakowite danie.

Smacznego!