Spaghetti ze świeżą cukinią, warzywami i fistaszkowym “parmezanem”

Spaghetti ze świeżą cukinią i parmezanem

Kiedyś na prawdę nie przepadałam za cukinią. Z zielonych warzyw smakowała mi najmniej i skrzętnie odkładałam na bok każdy kawałek. Do chwili, kiedy nie spróbowałam świeżej, prosto z grządki. Wczoraj dostałam taką od sąsiada, więc przepis z cukinią zainspirowany. Na 4 porcje.

Składniki:
1 mała cukinia lub pół dużej
1/4 kg pieczarek
1/2 brokuła
2 cebule
4 ząbki czosnku
olej
2 łyżki octu
przyprawy: zioła prowansalskie, bazylia, pieprz, mieszanka przypraw toskańskich
sporo oleju do smażenia
makaron spaghetti (tyle, ile zjecie)
1/2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych

Przygotowanie:
W woku rozgrzewam sporo oleju, podsmażam cebulę, pieczarki pokrojone w plasterki, cukinię obraną i pokrojoną w kostkę oraz brokuła. Po chwili dodaję czosnek pokrojony w cienkie plastry, ocet i przyprawy, duszę pod przykryciem na małym ogniu. W tym czasie gotuję makaron do al dente.
Orzeszki ziemne mielę w blenderze na gruby proszek.
Na talerz wykładam makaron, na górę podsmażone i podduszone warzywa, danie posypuję zmielonymi orzeszkami.

Smacznego!