Surowe pieczarki faszerowane kaszą gryczaną z RAW dipem (vegan)

surowe pieczarki faszerowane

Wygląda i smakuje przepysznie, a ponieważ większość składników nie została przetworzona termicznie – potrawa ta zachowuje cenne właściwości odżywcze i nie zabiera życiowej energii, którą zwykle organizm zużywa na trawienie przetworzonej żywności (co odczuwamy np. jako potrzeba odpoczęcia po posiłku i zmęczenie). Ten przepis możesz zrobić także w wersji 100% surowej – zamiast kaszy wypełnić pieczarki zielonym sosem 🙂

Składniki (na 2 osoby):
10 większych pieczarek
1/2 miękkiego awokado
1 pęczek koperku (w całości, z łodyżkami)
odrobina wody z ogórków kiszonych (ok 2-3 łyżki)
5 cm pora
szczypta soli
1/2 torebki kaszy gryczanej
kilka łyżek oleju kokosowego bezzapachowego (do polania kaszy)

Przygotowanie:
1. Pieczarki dokładnie umyj, delikatnie oderwij nóżki u nasady (wykorzystamy je w sosie), obierz kapelusze ze skórki i ułóż na talerzu do faszerowania.
2. Do blendera wrzuć nóżki z pieczarek, obraną połówkę awokado, szczyptę soli, pęczek koperku, odrobinę wody z ogórków, pora – i dokładniej zblenduj.
3. Ugotuj kaszę gryczaną al dente, odcedź i delikatnie nałóż do kapeluszy. Polej olejem kokosowym. Podawaj z przygotowanym sosem.
*Ja dodatkowo podałam to danie z kaszą orkiszową.

Smacznego 💚