Witariańskie tagiatelle z sosem orzech-owokado (RAW, Vegan)

surowa dieta, raw food
Zbędnego wstępu nie będzie. Zapraszam na kolejną potrawę z cyklu RAW FOOD 💚
Jeśli nie wiesz czym jest SUROWE JEDZENIE i dlaczego jest najodpowiedniejszą dietą dla człowieka, który szuka MIŁOŚCI, zajrzyj do TEGO tekstu.

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 lub 1 cukinia na makaron (w zależności od wielkości)
  • 1/2 miękkiego awokado
  • 8 orzechów włoskich (dodatkowo 4 na posypkę)
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 3 cm pora
  • sok z połówki cytryny
  • sól
  • szczypta imbiru
  • kilka listków bazylii
  • odrobina zmielonego chilli
    + obieraczka

Przygotiwanie:
1. Cukinię obierz ze skórki, a następnie ścinaj obieraczką szerokie płaty – to będzie makaron. Ścinaj tylko wierzchnie warstwy, bez rdzenia z pestkami.
2. W blenderze zmiel orzechy na posypkę i odsyp do miseczki.
3. Włóż pozostałe składniki do blendera, czyli awokado, orzechy, paprykę, sól, imbir, czosnek, pora i bazylię, uzupełnij sokiem z cytryny. Zblenduj wszystko na gładką masę.
4. Wymieszaj “makaron” z sosem lub polej nim wierzch dania. Posyp zmielonymi orzechami i chilli. Świetnie pasuje z pomidorkami koktajlowymi 💚

Z MIŁOŚCIĄ