Wytrawny ryż orientalny z bananami (vegan)

ryż z bananami orientalny

Pomysł na błyskawiczny, łatwy do zrobienia obiad z zastępowalnymi składnikami.

Przepis na 4 porcje:

Składniki:
– 2 torebki białego ryżu
– 2 dojrzałe banany
– garść rodzynek
– curry
– olej sezamowy (można spróbować ze zwykłym olejem bardzo dobrej jakości)
– 1 mandarynka

Teraz składniki zastępowalne, ale bardzo ważne!
– sos na bazie octu winnego z przecierem morelowym z Lidla (seria Deluxe)
– pikantny sos mango z ananasem (azjatycka seria, dostałam od sąsiada)
Myślę, że można otrzymać podobny smak jeśli nie dysponujemy takimi sosami, łącząc dżem morelowy i ananasowy z sosem balsamicznym lub z octem balsamicznym i odrobiną papryczki chilli.

Przygotowanie:
1. Ryż gotuję w osolonej wodzie do miękkości
2. Kroję banany w plasterki
3. Ugotowany ryż przekładam do woka lub na dużą patelnię i polewam olejem sezamowym. Trzymam na małym ogniu.
4. Dosypuję curry, wrzucam 1,5 pokrojonego banana (resztę zostawiamy do dekoracji), wrzucam garść rodzynek, dobrze mieszam. Można “rozdziabać” banana widelcem.
5. Dolewam sosy (gotowe lub przygotowany z dżemów i octu wg przepisu powyżej)
6. Mieszam i wyciskam sok z całej mandarynki, ponownie mieszam.
7. Danie gotowe do spożycia. Można dodatkowo polać sosem i udekorować bananami.

Pycha!