Ten prosty pasztet możesz zrobić ze świeżej włoszczyzny (wówczas warzywa zachowają większość składników odżywczych) lub wykorzystać warzywa, na których gotowany był bulion lub wywar. Dzięki pieczeniu w niskiej temperaturze zachowasz maksimum smaku 🙂
Składniki:
– Pęczek włoszczyzny (taki, jak na bulion warzywny: marchewka, seler, pietruszka, por)
– 1 cebula
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki musztardy
– środek (miąższ) z dobrego chleba na zakwasie (można zastąpić bułką tartą)
– 2 łyżki mąki (pszennej lub innej)
– oliwa
– sól i pieprz
+ naczynie żaroodporne
Przygotowanie:
1. Warzywa (oprócz cebuli) umyj, obierz, pokrój na cząstki, skrop oliwą, ułóż w żaroodpornym naczyniu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150’C. Piecz aż warzywa zmiękną (1,5 do 2,5 godziny).
2. Po wyjęciu z piekarnika warzywa przestudź i zblenduj z pokruszonym chlebem, mąką, musztardą, koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem.
3. Całość przełóż ponownie do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 150’C ok 2 godzin, aż pasztet będzie twardszy i zwarty.
4. Podawaj przestudzony i pokrojony.
Smacznego ?
Komentarze