Burgery z grochu to moje ulubione „mięso”. Są niesamowicie proste w przygotowaniu, bardzo niedrogie, przepyszne w smaku, pożywne, a do tego pasują zarówno do tradycyjnego obiadu, jak i domowych fast foodów. Przyznam szczerze, że raz na jakiś czas robię ich zatrważającą ilość, mrożę i używam jako danie ekspres na „czarną godzinę”.
Składniki:
200 g suchego grochu (np. w połówkach)
1 duża łyżka ulubionej musztardy
Od pół do całej szklanki bułki tartej
1 cebula
olej do smażenia
Przygotowanie:
- Groch przepłukać na sitku i namoczyć 4 godziny w wodzie. Ugotować do miękkości. Może się rozpadać, byle całkiem się nie rozpuścił. Podczas gotowania należy uważać, bo groch wyjątkowo lubi się przypalać, kiedy nie jest mieszany i kiedy zbyt szybko wyparuje woda.
- Przestudzony groch przełożyć do blendera. Dodać solidną łyżkę musztardy i bułkę tartą. Zblendować na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt luźna dodać więcej bułki tartej. Masa nie powinna się rozpadać – będziemy z niej robić zwarte burgery.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i połączyć z masą (ręcznie, nie blenderem).
- Na patelni rozgrzać tłuszcz. Formować w dłoniach burgery o odpowiadającej nam wielkości, kształcie i grubości. Smażyć z obu stron.
SPOSÓB PODANIA W BUŁCE JAKO HAMBURGER:
Składniki: duża bułka, cebula pokrojona w kostkę, świeży pomidor, sałata, keczup i musztarda.
- Bułkę przekrój w poprzek i podpiecz chwilę na patelni po burgerach z obu stron.
- Rozsmaruj musztardę oraz keczup na jednej połówce.
- Połóż na tej samej połówce cebulkę pokrojoną w drobną kostkę.
- Połóż burgera.
- Połóż plaster pomidora i sałatę.
- Przykryj drugą połówką bułki.
GOTOWE!!!
Komentarze