NAJNOWSZE ARTYKUŁY

Dopieszczona zapiekanka z cukinii (vegan, najlepsza!)

Trudno gotować na surowej diecie, zwłaszcza, gdy najbardziej smakuje arbuz czy winogrona (w całości, sauté, bez dodatków). Jednak czasem tęsknię za szaleństwem w kuchni i mam poczucie, że drzemie we mnie mnóstwo niespożytkowanej weny....

Medytacja po ludzku

Wśród osób zainteresowanych rozwojem własnym, świadomością, duchowością, oświeceniem etc. medytacja jest wskazywana jako jeden z podstawowych elementów życia, dzięki któremu możemy pogłębić uważność, wejść w głąb siebie, wyciszyć się i połączyć ze wszystkim, co...

Pieniądze

Kiedy rozmawiam z ludźmi, prowadzę sesje, uczestniczę w rozmowach towarzyskich, zwykle prędzej czy później pojawia się temat pieniędzy. Nierzadko to właśnie kwestie finansowe są czynnikiem X, który zaburza wewnętrzną harmonię i spokój, odwraca uwagę od...
harmonia zycia

Terapia zaburzeń odżywiania w partnerstwie z końmi – wywiad dla Mojej Harmonii Życia (nr 6/7, 2017)

Wywiad, który ukazał się w miesięczniku Moja Harmonia Życia (nr 6/7 - lipiec/sierpień 2017), przeprowadzony ze mną przez red. naczelną, Annę Dolską. Czasopismo dostępne jest w salonach Empik, Relay, Inmedio i Ruch oraz do...
Raw vegan dip

Dip słonecznikowo-paprykowy (RAW, VEGAN)

Fantastyczny, kremowy sos lub dip do przekąsek lub do polania warzyw. Namoczony słonecznik mięknie i po zblendowaniu staje się roślinnym, surowym substytutem twarożka. Składniki: 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka wody 1/2 świeżej czerwonej papryki 1 ząbek czosnku szczypta soli Przygotowanie: Słonecznik...
witarianizm, frutarianizm, surowa dieta

Surowe jedzenie – o co chodzi? (wprowadzenie do witarianizmu)

  Być może słyszałeś o surowej diecie i cudach, jakie robi z organizmem i psychiką? To jest naprawdę niesamowite, a ponieważ sama tego doświadczam eksperymentując na sobie i edukując się w tym temacie, poczułam, że...
Jak chwalić zwierzęta

Czy klepanie to pochwała?

Kilka lat temu na jednym ze szkoleń, w którym uczestniczyłam, mieliśmy wykonać ćwiczenie polegające na poklepanie metaforycznego psa w nagrodę. To polecenie wzbudziło mój wewnętrzny sprzeciw, a gdy takie uczucie się u mnie pojawia...
natural horsemanship

Dlaczego nie jeżdżę konno?

Jestem związana z końmi od ponad 20 lat. Kiedy byłam małą dziewczynką marzyłam o tym, by mieć konia, by jeździć po polach i lasach w pojedynkę i uniezależnić się od wszelkich szkółek, instruktorów, konwenansów...
Czarny bez

Kwiaty czarnego bzu smażone w cieście z sosem mango (vegan)

Kochamy się z czarnym bzem, choć wielu zupełnie go nie rozumie. To magiczna roślina żyjąca na krawędzi światów: światem żywych i martwych. Czarny bez woła mnie gdy tylko zaczyna kwitnąć i szepcze swoje opowieści...
Pieczarki faszerowane

Pieczarki z pastą z ciecierzycy i koperkiem (łatwe i szybkie) VEGAN

Znów nafaszerowałam surowe pieczarki, tym razem ciecierzycą. Chciałam, żeby pasta zachowała ładny kolor i świeży wygląd przez kilka godzin, co w przypadku awokado jest prawdopodobnie niemożliwe. Pasta wyszła genialna 💚 Polecam do faszerowania, smarowania kanapek, smarowania...
surowe pieczarki faszerowane

Surowe pieczarki faszerowane kaszą gryczaną z RAW dipem (vegan)

Wygląda i smakuje przepysznie, a ponieważ większość składników nie została przetworzona termicznie - potrawa ta zachowuje cenne właściwości odżywcze i nie zabiera życiowej energii, którą zwykle organizm zużywa na trawienie przetworzonej żywności (co odczuwamy...
Pasta kanapkowa z awokado

Pasta kanapkowa z awokado i pokrzywą (chwasty w kuchni) RAW, VEGAN

Idź na spacer z samego rana, nazrywaj sobie chwastów a następnie przygotuj świeżą pastę kanapkową na bazie awokado. Zjadaj jako dodatek do świeżych warzyw (jako element surowej diety) albo jako pasta do pieczywa. Najlepiej...
Syrop miętowy

Syrop miętowy (domowa lemoniada)

Masz ochotę na coś orzeźwiającego i bardzo smacznego? Proponuję domową lemoniadę miętową, którą przygotujesz łatwo i szybko na bazie syropu z ziółek ogrodowych (albo doniczkowych), roztartych z cukrem w moździerzu. Syrop: 1/4 szklanki listków mięty kilka liści...
Świadomość poprzez jedzenie

Warsztaty Świadomość poprzez Jedzenie: GŁÓD

Kiedy płynę z lekkością wszystko, co najbardziej odpowiednie po prostu się objawia. Mieszkam w pięknym, dzikim i zielonym miejscu razem z dwoma końmi i kotem, a to wciąż mnie inspiruje i wypełnia miłością, którą dzielę...
Sos do makaronu wegański RAW

Sos cygański (vegan, RAW) do makaronu lub do przekąsek

Czy wiesz, że miksując warzywa zamiast przetwarzając je termicznie (gotując, smażąc, dusząc, piekąc) możesz uzyskać nie tylko zupełnie niezwykłe i nowe smaki potraw, ale przede wszystkim zachowasz ich żywą, odżywczą formę, która zamiast niszczyć...
Czosnaczek pospolity

Zupa ze szpinaku i czosnaczku (chwasty w kuchni)

W końcu zazieleniło się wokół, rośliny zaczynają kwitnąć, rozpoczyna się sezon na chwasty w kuchni. Dziś w roli głównej czosnaczek pospolity, roślina dość popularna, dziko rosnąca na łąkach, której charakterystyczny posmak czosnku sprawia, że...
Pesto wegańskie

Pesto z bazylii i suszonych pomidorów (vegan, RAW)

Pamiętaj, że wartość surowego jedzenia jest nie do przecenienia w porównaniu z jedzeniem przetworzonym, choćby tylko termicznie. Może nie być łatwo przestawić się na surową dietę, jednak warto komponować posiłki tak, żeby nie wszystkie...
mleko roślinne

Błyskawiczne mleko kokosowe z wiórków

Surowe jest niewyobrażalnie zdrowsze, jednak jeśli znajdziesz się w sytuacji, że będzie Ci potrzebne mleko roślinne na już, nie panikuj i nie inwestuj w wysoko przetworzone i drogie napoje roślinne ze sklepowych półek. Pokażę...
mleko roślinne

Domowe mleko z wiórków kokosowych (RAW)

Pamiętam czasy, kiedy każde roślinne mleko smakowało dla mnie jak woda. Nie wyobrażałam sobie wówczas kawy bez mleka ani zastępowania mleka krowiego innym. W miarę odstawiania wysoko przetworzonych produktów, w tym produktów pochodzenia zwierzęcego,...
Śniadanie wegańskie RAW

Owocowo-bakaliowe śniadanie zamiast owsianki (vegan, RAW)

Może słyszałeś o owocowych śniadaniach i ich dobroczynnym wpływie na funkcjonowanie organizmu przez cały dzień? Jest tak i mam na to dowody ;) Takie śniadanie nie musi być nudne. Nie trzeba w kółko miksować...
wegańskie śniadanie

Wegańska gorgonzola (RAW)

Ta pasta smakuje wykwintnym, niebieskim serem pleśniowym, słowo daję! Najważniejszy składnik to wiórki kokosowe ze świeżego kokosa (samodzielnie zmielone), które odstały w temperaturze pokojowej z dostępem powietrza ok. 3-4 dni - to one nadają paście...
wegański obiad

Wrapy z sałaty z owocami (vegan RAW)

To, co wydaje się tak cudowne i niesamowite w surowej kuchni, to fakt, że praktycznie nie trzeba nic doprawiać, nic "podkręcać", żeby smak potrawy był wyrazisty i intensywny. Te proste wrapy są przepyszne, nie...
raw vegan

Chłodnik marchewkowy (vegan, RAW)

To niesamowite jakie cuda można wyczarowywać z surowego jedzenia. I to takie, na jakie nigdy bym nie wpadła, mając do wolnej dyspozycji obróbkę termiczną i wykorzystywanie produktów wymagających ugotowania (makarony, ryże, kasze, ziemniaki itp.). Kombinować...
RAW vegan

Obłędny sos owocowy (vegan, RAW)

Trzy składniki, zero pracy, jedna chwila i powstaje najpyszniejszy sos owocowy, jaki kiedykolwiek jadłam (no, może oprócz zblendowanych truskawek) ;) Ten smak Cię zaskoczy i odpłyniesz, gwarantuję! 💙 Składniki: 1 banan 1/4 awokado sok z 1/2 cytryny (najlepiej soczystej...
Wegańskie naleśniki

Kokosowe naleśniki z owocami i czekoladą (vegan)

Czy jest tu ktoś, kto nie kocha naleśników? Przepis na ciasto jest bardzo prosty, a jednak dodanie odrobiny oleju kokosowego zmienia jego smak i strukturę! Takie naleśniki można podać z dowolnymi, świeżymi owocami i...
RAW vegan

Spaghetti z buraka z dipem z awokado i czerwoną pomarańczą (vegan, RAW)

Rozpoczynam nową podróż. Czuję, że dzieje się coś niezwykłego, przełomowego i bardzo naturalnego w moim układzie pokarmowym i w mojej kuchni. Przy okazji tego wpisu z wdzięcznością zapowiadają się kolejne przepisy na dania z...
Makaron wstążki

Farfalle z suszonymi pomidorami, kaparami i „parmezanem” (vegan)

Przyznaję, że moją ukochaną kuchnię stanowią potrawy śródziemnomorskie, w szczególności kuchnia włoska i grecka w wersji vegańskiej. Uwielbiam jednogarnkowe dania z makaronem, oliwą i kompozycją ciekawych dodatków. Zapraszam na farfalle :) Składniki: 200 g makaronu farfalle...
Wywiad z Dominiką Radwańską

Odkrywanie wewnętrznego eksperta (wywiad video)

Nagranie wywiadu z sierpnia 2016 roku dla Porozmawiajmy TV, które odbyło się w Natural Road Ranch przy udziale wszystkich, zamieszkujących je zwierząt. Wątki poruszone w wywiadzie to m.in.: ✳️ O porozumiewaniu się ze zwierzętami ✳️ O języku koni...
wegańskie spaghetti

Makaron z kiszonych buraków z sosem szpinakowo-brokułowym

Kiszone buraki są wprost cudowne, super smaczne, zdrowe i mają świetną konsystencję, dzięki której dłużej przeżuwasz każdy kęs (podobny efekt, jak gdy dodasz do potrawy pestki i ziarna). Dzięki temu zjesz mniej, za to...
Kiszony burak

Buraki kiszone (+ sok z buraków)

To dopiero superfoods! I to własnej produkcji, z eko buraków ukiszonych wg własnej kompozycji ulubionych przypraw. Sok można pić prozdrowotnie, a buraki zjadać w sałatkach lub starte na nitki wykorzystać jako makaron w potrawach...
Mus z kukurydzy i ciecierzycy

Żółty mus (dip/sos/pasta)

Obserwując siebie z boku podczas kuchennych eksperymentów, daje się zauważyć, że czasem pojawia się fala tworzenia w obrębie danego koloru. Intuicyjnie sięgam po owoce, warzywa a nawet przyprawy tej samej barwy. Kolory w diecie mają...
Chleb wegański RAW

Chleb ze słonecznika i siemienia lnianego suszony na słońcu RAW

Podstawowa zaleta surowej diety to niezabijanie wartości odżywczych w pokarmach, które dokonuje się poprzez obróbkę cieplną. Intuicyjnie dodałabym także fakt, że kiedy coś nam smakuje na surowo, bez żadnych dodatków i obróbek, jest to...
Smoothie, szejk, koktajl

Koktajl kokosowo-ananasowy „Mmmm”

Świeże owoce, orzechy, zdrowy tłuszcz kokosowy - i otrzymujemy pełnowartościowy, super smaczny posiłek w płynie, np. do zabrania ze sobą na drugie śniadanie. Składniki: 1 banan 1/4 świeżego ananasa (sam miąższ) 1 kiwi 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego 1/2 szklanki...
Jak zrobić mleko owsiane

Domowe mleko owsiane z całych ziaren (RAW)

Popyt na krowie mleko z każdym dniem spada. Coraz więcej osób zaczyna zauważać gorsze samopoczucie, ociężałość i senność po spożyciu mleka. Czasem nazywane jest to nietolerancją laktozy. Czasem rezygnujemy z czystej empatii dla zwierząt. Przestawienie...
Projekcja

Czym jest dbanie o siebie i jak je praktykować?

Nieczęsto spotykam ludzi, którzy naprawdę potrafią o siebie zadbać i czynią to w praktyce. Ci, którzy to robią, zwykle nie potrzebują mojej pomocy. Ta obserwacja skierowała mnie ku przypuszczeniu, że umiejętność zadbania o siebie...
Zupa marchewkowa

Krem marchewkowy

Intensywnie przyprawiony, gęsty i bardzo naturalny krem z marchewki z nutą kokosu. Łatwy do zrobienia i przepyszny :) Składniki: 5 dużych marchewek 2 korzenie pietruszki połowa gęstej części mleka kokosowego oraz cała część wodna szczypta soli do gotowania Przyprawy: 1 kopiasta...
Szpinak i truskawki

Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i anyżem

Temu połączeniu oprzeć się nie mogę: zielony szpinak, czerwone truskawki i białe płatki migdałów. Do tego wyborny dressing i otrzymujemy danie wykwintne. Składniki na 2 porcje: 6 ładnych truskawek 2 garście świeżych liści szpinaku 1/2 szklanki płatków migdałów 1...
krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami (vegan)

Krokiety nie są szczególnie skomplikowane. Raczej czasochłonne, bo ich przygotowanie jest wieloetapowe. Jednakże na każdym etapie można uszczknąć trochę z tego, co właśnie powstało i przyrządzić je w duchu recyclingu jedzeniowego. Wtedy zalecam odpowiednio...
wege burgery z grochu

Moje ulubione vegan burgery

Burgery z grochu to moje ulubione „mięso”. Są niesamowicie proste w przygotowaniu, bardzo niedrogie, przepyszne w smaku, pożywne, a do tego pasują zarówno do tradycyjnego obiadu, jak i domowych fast foodów. Przyznam szczerze, że...
anoreksja, bulimia

Zaburzenia odżywiania: anoreksja, bulimia i inne

Przyznam, że rzadko ktoś przychodzi do mnie z takim problemem, chociaż w trakcie procesu czasem ujawniają się takie zaburzenia. Teorii na ten temat jest wiele, podobnie jak dietetyków, psychologów i lekarzy, którzy specjalizują się...

Jak płynąć

Wyobraź sobie potężną Rzekę o długości setek tysięcy kilometrów. Rzeka wypływa ze źródła u podnóża gór, a na samym końcu wpada do morza. Po drodze rzeka rozgałęzia się wielokrotnie na szersze i węższe, dłuższe...

Wrażenia po przeczytaniu XII SUGESTII

Tego nie uczą nas w szkołach… a powinni. Dlaczego? Bo nie ma komu uczyć. Podstawowa, uniwersalna i nieskomplikowana wiedza o tym JAK żyć jest aktualnie poza systemem edukacji i jakby zatajona. To, czego się uczymy to...
zawiść i zazdrość

Zawiść i zazdrość

Jeśli podążasz za moimi artykułami i sam wybrałeś ścieżkę rozwoju świadomości jako odpowiedzi na nurtujące Cię pytania oraz rozwiązania problemów, które są Twoim udziałem, być może zjawisko projekcji nie jest Ci zupełnie obce. Być...
Orzechy w karmelu

Orzechy w polewie Muscovado

Włoskie orzechy z własnego drzewa skąpałam w prostej, ale genialnej polewie na bazie czarnego cukru Dark Muscovado, który jest jednym z moich ulubionych dodatków do potraw. Do przygotowania tej przekąski możesz użyć dowolnego gatunku...
fasolka po bretonsku

Najlepsza fasolka po bretońsku (vegan)

Fasolka po bretońsku kojarzy się raczej z daniem barowym, czymś, co można zjeść szybko i co zwykle smakuje podobnie. Niedawno zamówiłam sobie fasolkę po bretońsku w jednym z warszawskich wege-barów. Była niezła, ale zainspirowała...
uzależnienia

Uzależnienie i zniewolenie

Zacznijmy od definicji uzależnienia, którą przyjmuję na potrzeby tego artykułu. Jest ona szeroka i pojemna, skonstruowana na wysokim poziomie ogólności i uniwersalności. Uzależnieniem będzie każdy stan, w którym nie ma poczucia samowystarczalności, za to występuje...
Wiedza i doświadczanie

Wiedza i doświadczanie

Chińskie powiedzenie mówi: Jeśli masz wiedzę, ale jej nie stosujesz, to nie wiesz. Jak wygląda sprawa ze świadomym odżywianiem, a więc takim, którego naturalną konsekwencją jest samoistne utrzymywanie się idealnej wagi i sylwetki? Otóż większość osób,...
Faworki weganskie

Faworki (vegan)

Czy można zrobić wegańskie faworki? Tak! I są one o wiele prostsze i tańsze w przygotowaniu niż tradycyjne faworki. W smaku są pyszne i nie kruszą się, są odrobinę twardsze - mnie to zdecydowanie...
Przekonania

Przekonania vs. rzeczywistość

W tym artykule omówiona zostanie koncepcja, która wyjaśnia naszą nieuświadomioną sprawczość w odniesieniu do tego, co nas spotyka ze strony innych ludzi. W tym celu posłużę się komiksem oraz konkretnym przykładem mnie, Dominiki. Pierwszy obrazek ukazuje...
carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka (vegan)

Odkąd odkryłam to danie, stało się ono moim absolutnym hitem. Dressing, który proponuję zmienia smak każdego składnika i sprawia, że całość ma wyjątkowy, jedyny w swoim rodzaju smak. Danie można serwować jako samodzielny posiłek,...
Milość

Miłość

MIŁOŚĆ To jedna z tych Rzeczy, które są uniwersalne tak, jak samo BYCIE. Tym, co określa Miłość jest jej „rozumienie”, które transformuje wraz z poziomem świadomości, którym się stajemy. Celem tego artykułu jest opisanie w możliwie prosty...
Brownie z pomarańczą

Brownie z pomarańczą (vegan)

Jest takie, jak być powinno: mokre, esencjonalne, barrrrdzo czekoladowe. Składniki: Suche: 2 szklanki mąki ½ szklanki dowolnego cukru 1 szklanka kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Mokre: 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka sojowego waniliowego 1 bardzo dojrzały lub przejrzały banan Dodatkowo: 1 pomarańcza + skórka...
kaczka wegańska

Vege „kaczka”

To moja ulubiona "niedzielna" potrawa. Świetnie smakuje z kluskami i czerwoną kapustą. Może się wydawać czasochłonna i skomplikowana, w rzeczywistości przygotowanie jest proste i za każdym razem, gdy ją przyrządzam odnoszę wrażenie, że nie...
Choroby psychiczne

O chorobie psychicznej

Jedyną prawdziwą rzeczywistością jest rzeczywistość wewnętrzna. Bez znaczenia jest, czy zamieszkują ją elfy, ludzie biznesu i wielkie pieniądze, źli ludzie i złodzieje, czy przeciwnie, anioły w ludzkiej postaci. To, co nazywane jest chorobą psychiczną jest jedynie...
wampiry emocjonalne

Toksyczni ludzie, toksyczne relacje

„Żadna prawda nie obowiązuje uniwersalnie. To, co jest prawdziwe na pewnym etapie rozwoju, na drugim przestaje być prawdą.”    - C.G. Jung Słyszałeś o toksycznych ludziach, wampirach energetycznych lub emocjonalnych? Sporo publikacji krąży na ten temat,...
Makaron ryżowy z trawą cytrynową

Makaron ryżowy z trawą cytrynową

To danie powstało bezmyślnie - to znaczy nie myślałam w ogóle podczas przygotowywania obiadu, zamiast tego byłam tym daniem w każdej fazie i czułam, czego potrzebuję. Jakkolwiek to brzmi, tak właśnie to czułam, a oto,...
Ciasteczka fryzyjskie

Ciasteczka fryzyjskie

To nazwa własna, którą właśnie wymyśliłam na cześć koni fryzyjskich, które mogłyby je polubić. Dla mnie bomba, bo od dawna chodziło mi po głowie uprażenie jałowych płatków owsianych. Składniki: 2,5 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka oleju roślinnego 1/2...
poradnik na luziku

Poradnik na luziku

Słowo „luzik” przyszło do mnie podczas ostatniej sesji pracy z ciałem. Dzisiaj zrobiłam sobie dzień uważności. Dla siebie i na własny, prywatny użytek. Od otwarcia oczu kiedy tylko pamiętałam, stawałam się czynnością, którą aktualnie wykonuję:...
czym jest weganizm

Wszyscy jesteśmy weganami?

O ile nie jedząc mięsa przez ostatnie 15 lat nie miałam problemów, by nazywać siebie wegetarianką, o tyle, z niewiadomych przyczyn, słowo weganka wzbudzało we mnie napięcie i nigdy nie lubiłam siebie tak określać....
Makaron Chow Main

Makaron chow main z dynią piżmową i grzybami mun

Przepis na 4 porcje. Składniki: 250 g makaronu chow main 1/2 dyni piżmowej (np. dolna bulwa) lub pół zwykłej, niedużej dyni 2 duże cebule 15 g suszonych grzybów mun 1/4 kapusty pekińskiej Przyprawy: curry, imbir, gałka muszkatołowa, sól, świeżo mielony pieprz Olej...
Silna wola

Natura vs. silna wola

W ubiegłym tygodniu podczas jednej z sesji poświęconych odżywianiu pojawił się temat silnej woli. Moja Klientka od jakiegoś czasu wprowadziła restrykcyjne zasady żywieniowe, których stara się sumiennie przestrzegać. Obejmują one m.in. wykluczenie określonych produktów...
Jak być szczęśliwym?

Przestań realizować receptę na bycie nieszczęśliwym!

Większość jednostek wysoko funkcjonujących w społeczeństwie ma we krwi pewną uniwersalną i w 100% skuteczną receptę na to, jak być NIESZCZĘŚLIWYM. Brzmi ona mniej więcej tak: Jeśli… (komuś spodoba się moja praca / szef mnie...
techniki rozwoju świadomości

7 technik rozwoju świadomości (będziesz zaskoczony)

Kiedy już przestanie Ci się wydawać, że targa Tobą ślepy los, że rzeczy Ci się przytrafiają, że świat, w którym żyjesz, Twoje bliższe i dalsze otoczenie jest scenerią, w której masz się odnaleźć i...
Rozwój świadomości

Droga do Przebudzenia wiedzie przez piekło

- Obudź się! No obudź! Halo, halooo! – co mam zrobić, żeby się obudził? - Uszczypnij go! (Szczypie. To na nic.) - Mocniej. (Szczypie aż na skórze wykwita siniec.) - To na nic. - Spróbuj nim potrząsnąć! (Chwyta za ramiona i...
Brownie z fasoli

Brownie z fasoli z czarnym cukrem i melassą (vegan)

To brownie jest super zdrowe, mokre i nieprzyzwoicie czekoladowe. Łatwo je przyrządzić, trudno rozpoznać skład. W tym przepisie bardzo ważny jest czarny cukier (tzw. muscovado), który najlepiej zamówić przez internet, bo dostanie go w...
Uwięzieni w roli

Uwięzieni w roli

Z tego artykułu dowiesz się m.in. dlaczego przy niektórych ludziach zachowujesz się tak, a przy innych inaczej. ZAŁOŻENIA WSTĘPNE: Świat, jaki znamy, a w nim ludzie i zjawiska, są nieustannie dziejącym się procesem. Właściwością Świata jest dynamika....
Domowe praliny

Domowe praliny – w 100% naturalne, zdrowe! słodycze (odpowiednie dla wegan)

Bez cukru, bez pieczenia, na bazie bakalii - wykwintne praliny to nie tylko genialna alternatywa dla kupnych słodyczy, ale przede wszystkim codzienna mega dawka zdrowia. Znajdziesz tu przepis na 3 różne pralinki oraz tip...
Furtki dla karmy

Furtki dla Karmy

Taka koncepcja jakiś czas temu do mnie przyszła. Wyostrzyłam uwagę i poddałam ją weryfikacji w doświadczeniu. Działa perfekcyjnie. Wstępne założenia: Przyjmuję, że reinkarnacja jest faktem. Dusza jest nieśmiertelna, a okres, gdy jest wcielona (zamieszkuje ciało) nazywamy...
Kluski na parze

Buchty / kluski na parze / pampuchy (vegan)

Ten smak przyniosłam z przedszkola. Wszystkim dzieciakom ciekła ślinka, kiedy na obiad były buchty. Moja wegańska wersja w niczym nie ustępuje tym, które wtedy jadłam. Jest tańsza w przygotowaniu i pozwala zachować dobrą Karmę...
Prezenty wegańskie

Top 4 popularne prezenty, o których pochodzeniu nie miałeś pojęcia

Jako, że okres przedbożonarodzeniowy to czas prezentów i zakupów, przedstawiam listę chętnie kupowanych rzeczy, których pochodzenie może okazać się zaskakujące i których produkcja została okupiona trudnym do wyobrażenia cierpieniem. Zacznę od szalenie popularnych wyrobów...
Dyniowa polewka na wędzonce

Dyniowa polewka na wędzonce (vegan)

Moje romanse z cukinią, kalafiorem i dynią rozpaliły we mnie namiętność do zup, których nigdy nie gotowałam. Mając już pewne doświadczenie na tym polu pokusiłam się o kolejny, kulinarny eksperyment, który niniejszym wchodzi na...
Krem z dyni z pomarańczą

Krem z dyni z pomarańczą (vegan)

Najpierw eksperymentowałam, potem dopieszczałam, teraz dzielę się przepisem na krem z dyni, który nie może nie wyjść. Z tych proporcji wyjdzie duży gar. Składniki: Pół naprawdę dużej dyni 1 pomarańcza 3 duże cebule 1 puszka mleka kokosowego Przyprawy: imbir mielony,...

Gniew

  Czym jest gniew? To pokłady starej energii, nagromadzone we wczesnych latach życia i zamrożone w czymś, co można by porównać do zbiornika bez dna. Zbiornik ten jest niewyczerpany, ale jego utrzymanie pochłania sporo sił witalnych....
Kopytka drożdżowe

Kopytka drożdżowe z awokado i sosem orzechowo-cieciorkowym (vegan)

Dałam się ponieść, rzadko bowiem przygotowuję tak wieloskładnikowe potrawy. Mimo wszystko nie jest to skomplikowane danie (tak mi się wydaje) i zapewniam, że warto! Kopytka, które zrobiłam to wegańska wersja klusek na parze, zwanych...
Hummus ze słonecznikiem

Hummus z prażonymi pestkami słonecznika i świeżo tłoczonym olejem

Latem dostałam słoik najpyszniejszego hummusu pod słońcem. Przez ostatnie tygodnie próbowałam odtworzyć recepturę, nawet autorka podzieliła się ze mną przepisem, ale... to nigdy nie było to. Podczas jednej z prób wyszło mi coś genialnego, choć...
Świadomość poprzez jedzenie

Co ma wspólnego świadomość z jedzeniem?

W jednym z moich poprzednich tekstów o podświadomości, opisałam relacje między umysłem świadomym i podświadomym. Dla przypomnienia, nasza świadomość stanowi 3-5%, pozostałe 95-97% to sfera podświadoma, czyli wszystko, co się tam znajduje jest nasze...
Usypiacz

Opowiadanie: Usypiacz

3 czerwca 2007 Pan Timo wstukał sześciocyfrowy kod na matrycy oprawionej w dębową framugę i rozległo się ciche brzęczenie. Kopuła barku rzeźbiona w słońca z ludzką twarzą uniosła się ukazując kryształową karafkę i 3 szklanki....
Podświadomość

10 niezwykle ważnych rzeczy, które musisz wiedzieć o podświadomości

Umysł świadomy stanowi jedynie 3-5%, pozostałe 95-97% stanowi nasza podświadomość. A zatem niezwykle rzadko nasze decyzje, wybory, preferencje (np. związane z jedzeniem, zakupami itp.) są efektem wolnej woli, w zdecydowanej większości przypadków to podświadomość...
Pieczone jablka na deser

Pieczone jabłuszka korzenne

Pyszne, zdrowe, naturalne i doskonałe na jesienne i zimowe podwieczorki! Składniki: 6 dużych jabłek (najlepiej antonówka) Przyprawy (mielone): cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, imbir Oliwa z oliwek Garść orzechów włoskich Przygotowanie: Jabłka myję, kroję na ćwiartki (nie obieram!), wykrawam gniazda nasienne. Rozkładam...
Pułapka konsumpcjonizmu

Pułapka

Po czym poznasz, że osiągnąłeś pełnię szczęścia? (Odpowiedz na to pytanie, szczerze). Często tok myślenia jest następujący: kiedy kupię to czy tamto, wtedy będę szczęśliwy… Kiedy już osiągnę to… wtedy będę szczęśliwy. Jeszcze tylko zrealizuję...
Krem z kalafiora

Krem z kalafiora z prażonym sezamem i grzankami

Bez zbędnych wstępów: proste i pyszne! Potrzebujemy: 1 cały kalafior 3 duże cebule 2 marchewki pół główki czosnku 2 łyżki mielonego imbiru 4 łyżki oleju sól 6 łyżek sezamu 5 kromek świeżego lub czerstwego chleba Przygotowanie: 1. Kalafior dokładnie myję, rozkrajam na duże różyczki, przekładam do...
Bycie tu i teraz

Teraz

Taka refleksja z wczoraj: Kluczem do bycia jak koń jest wejście w koński czas porzucenie czasu. Być jak koń to nie znaczy być człowiekiem, który zna się na koniach. Bycie to nie umiejętność posługiwania się językiem...
Aromatyczny ryż

Smakowity brązowy ryż z tymiankiem

Jeśli znudziły Ci się ryże i kasze, Twoi bliscy nie chcą ich jeść albo zastanawiasz się jak urozmaicić tradycyjny obiad, podpowiedź znajdziesz w tym przepisie. Ryż przyrządzony w nowy sposób zachwycił po raz kolejny...
Penne z mielonym

Penne z „mielonym” (vegan)

Jest taki roślinny wynalazek, który nazywa się granulat sojowy. Można go dostać w niektórych supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością albo w sklepach internetowych. Kosztuje ok. 3 zł i z powodzeniem zastępuje konsystencją mielonkę, jest...
Zupa cukiniowa

Delikatna zupa cukiniowa z grzankami (vegan)

Delikatna, aromatyczna i łatwa w przygotowaniu zupa ze świeżej cukinii zachwyci nie tylko wegan. Składniki: 1 duża cukinia lub 2 mniejsze Woda 2 cebule 4 ząbki czosnku świeży szczypiorek do posypania szczypta soli pieprz olej + blender Na grzanki: Chleb lub bułka (może być świeży lub...
Jabłka w cieście

Jabłka w cieście (vegan)

Zastanawialiście się kiedyś jak zrobić pyszne jabłka w cieście bez jajek, mleka i droższych zamienników nabiału? Kilka minut eksperymentów w kuchni i powstał przepis na najprostsze racuszki z jabłkami, jakie można sobie wyobrazić. Tak...
Dobra dieta

Dlaczego diety nie działają?

Aby w pełni zrozumieć to zjawisko, musimy przyjrzeć się konstrukcji człowieka jako indywidualności.  Każdy człowiek został ukształtowany przez swoje własne doświadczenia od czasu kiedy był w łonie matki po dziś dzień. Na to, kim...
Ocet jabłkowy i gruszkowy

Domowy ocet jabłkowy lub gruszkowy + właściwości

Cudowne właściwości octu jabłkowego znane były już w starożytności, a liczne badania naukowe potwierdziły jego wszechstronne zastosowanie. Świetnej jakości ocet jabłkowy (ekologiczny, bez chemii i z wyselekcjonowanych jabłek) ma działania m.in.: Odtruwające organizm (jest...
Sałatka z ziaren soi

Orzeźwiająca i sycąca sałatka z ziaren soi

Po raz pierwszy wzięłam się za całe ziarna soi. Wcześniej zawsze robiłam mleko sojowe albo tofu i dopiero z okary, czyli tego, co zostaje z ziaren po wytrąceniu się mleka, przyrządzałam kotlety lub pasztet....
Konie Morskie Oko

O koniach z Morskiego Oka, fizjologii i kopytach

„Konie odkąd zostały udomowione służą człowiekowi do pracy, tak było jest i będzie. Niestety konie które nie pracują czy Wam się to podoba czy nie trafiały, trafiają i będą trafiać do rzeźni. Konie powinny...

Skąd się bierze „rzeczywistość”?

Pamiętam edukacyjną kreskówkę dla dzieci, której akcja działa się wewnątrz ludzkiego organizmu. Wszystkie duże i małe organy oraz inne elementy organizmu przedstawiono jako spersonifikowane istotki, małe ludziki, które wykonują swoją pracę, swoje misje, walczą...
Uzdrawianie

Przywracanie zdrowia – warunki, które muszą być spełnione, by wyzdrowieć

Mój poprzedni artykuł o istocie wszelkich chorób i dolegliwości spotkał się z ogromnym zainteresowaniem. Dostałam wiele maili z zapytaniami i prośbą o pomoc dla siebie i najbliższych. Uprzedzając kolejne pytania chciałabym poruszyć kwestię fundamentalną, która...
Czym jest choroba

Choroby i dolegliwości – czym są w istocie?

Zdrowie i choroba to temat, który obok jedzenia jest każdemu bliski i każdego z nas dotyczy. Jest to także istotny obszar moich zainteresowań, który nieustannie zgłębiam. Mój ostatni wykład o jedzeniu przerodził się w...
Lody bananowe

Lody bananowo-kawowe (vegan)

Trudno dziś o dobre lody, takie, jakie jadałam w dzieciństwie. A lody bez nabiału i bez chemii to już w ogóle rarytas. Moja dzisiejsza propozycja łączy w sobie deser i poobiednią kawę, smakuje wyśmienicie...
Odchudzanie

Odpowiedzi na te kilka pytań zmienią twój stosunek do jedzenia

DLACZEGO LUDZIE JEDZĄ? To pytanie może wydać się na pierwszy rzut oka trywialne, jednak gdy je sobie zadasz i zastanowisz się nad odpowiedzią, okaże się ono kluczem do wejścia w pierwszą fazę świadomości twojego odżywiania....
Pieczone jabłka w ziołach

Obłędne pieczone jabłka z ziołami

Rewelacyjne, smaczne, ciepłe, aromatyczne jabłuszka prosto z mojego ogrodu przyrządzone i zapieczone z ziołami - fenomenalne na kanapce z pokrzywowym pesto, doskonała przekąska lub dodatek do potraw. Jakież proste w przygotowaniu. Potrzebujesz: Kilka jabłek (ja użyłam...
Wykład Świadomość poprzez jedzenie

„Świadomość poprzez jedzenie” – wykład (video)

Nagranie z wykładu w Gdańsku podczas Konwentu Wiedzy Alternatywnej (7 sierpnia 2016). Materiał powstał dzięki organizacji Wszystko co zdrowe. https://youtu.be/fMhVFnypyzA
Koncepcja życia

Koncepcja życia – metafora kartki

Wyobraź sobie białą kartkę A4 i białą ścianę. Ta kartka to Ty. Jeśli zemniesz kartkę i ją pozginasz, a następnie prześwietlisz latarką, na ścianie pojawią się cienie i kształty. To obraz twojego życia. Wszystkie cienie i negatywności, jakie...
Hummus z burakiem

Pyszny hummus z pieczonym burakiem

Pyszny, zdrowy, sycący i jakże prosty hummus z burakiem. Składniki: 200g suchej ciecierzycy 1 burak 2 ząbki czosnku sól 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny +folia aluminiowa Przygotowanie: 1. Ciecierzycę namoczyć na noc i ugotować z liściem laurowym. 2. Buraka obrać, pokroić w...
Hummus naturalny

Hummus naturalny z pastą sezamową

W oryginalnym przepisie kuchni arabskiej do wyrobu hummus używa się pasty tahini - można ją otrzymać ze zmielonego na gładką masę sezamu z dodatkiem oleju sezamowego. Pastę taką można kupić w sklepie (z dodatkiem...
Suszone pomidory

Suszone na słońcu pomidory – krok po kroku

Uwielbiam suszone pomidory. Nadają charakteru potrawom, pastom i pasztetom. Są też fantastycznym dodatkiem do kanapek. W tym roku postanowiłam ususzyć pomidory sama i to w najbardziej naturalny sposób - na słońcu. Są naprawdę niesamowite....
Dlaczego zwierzęta są szczupłe

Diet Coaching: dlaczego zwierzęta są szczupłe a ludzie nie?

Po latach doświadczania, najpierw na sobie, potem siebie, zdobyłam wiedzę, która okazała się, jak dotąd, najcenniejszą rzeczą w moim życiu. To wiedza o sobie, wiedza, która płynie z mojego wnętrza, a nie z tego,...
Chilli sin carne

Chilli sin carne z cieciorką (vegan)

Chilli con carne to potrawa kuchni tex-mex, którą bardzo dobrze wspominam. Po raz pierwszy jadłam to danie właśnie w wersji wegan i był to przypadek, bo akurat kucharzowi skończyło się mięso. Zapraszam do skosztowania...
Pasta z awokado

Pasta z awokado

Łatwa, szybka w przyrządzeniu i przepyszna pasta z awokado. Owoc ten jest niezwykle bogaty w cenny tłuszcz o działaniu przeciwnowotworowym, potas, witaminy z grupy B i przeciwutleniacze. Składniki: 1 dojrzałe (miękkie) awokado 1/4 cebuli 1 duży ząbek czosnku nieduży...
Spaghetti z cukinią

Proste spaghetti z cukinią

To danie przygotujesz w 20 minut. Potrzebujesz jedynie świeżej cukinii, cebuli i makaronu spaghetti. Gotowy? Składniki: 1 średnia cukinia 2 cebule makaron spaghetti (tyle, ile zjecie) kilka łyżek dobrego oleju (np. z pestek winogron) - ja daję sporo sól, pieprz,...
Weganizm dla początkujących

Weganizm w diecie – jak zacząć? (10 rad dla początkujących)

Jeśli chodzi ci po głowie decyzja, by zupełnie zrezygnować z mięsa i produktów odzwierzęcych, ale wciąż masz wątpliwości czy dasz radę, przeczytaj poniższe wskazówki: Na starcie nie rezygnuj z ulubionych potraw, ale zastąp produkty...
Wegański smalec

Smalec roślinny z jabłkiem

Bardzo łatwy przepis na smakowity, domowy smalec. Składniki: 1 jabłko 2 cebule 1/4 szklanki dobrego oleju 4 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 3 gałązki świeżego rozmarynu sól, pieprz Przygotowanie: 1. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w piórka, jabłko w małe kawałki, wrzucić...
Hummus z pieczonym czosnkiem

Hummus z pieczonym czosnkiem i zieleniną

Hummus to pasta z ciecierzycy - popularna potrawa w krajach Bliskiego Wschodu, a także wśród osób na diecie roślinnej.Coraz częściej można ją dostać w supemarketach, choć skład takiego "gotowca" jest dla mnie zwykle nie...
Pesto z pokrzywy

Chrupiąca kanapka z pesto z pokrzywy

Inspiracja dla tych, którzy zrobili sobie pesto. Składniki: pesto z pokrzywy koncentrat pomidorowy świeża czerwona papryka czarne oliwki cebulka dymka pieczywo Przygotowanie: Pieczywo podpiec. Rozsmarować pesto (warstwa taka, jak serka do smarowania), posmarować cienką warstwą koncentratu pomidorowego. Ułożyć paski papryki, połówki oliwek i posypać...
Pesto z pokrzywy

Pesto z pokrzywy

Pierwszy raz zrobiłam pesto z pokrzywy w ubiegłym roku. To pesto zachwyca każdego, kto spróbuje. Jest doskonałym smarowidłem do pieczywa, dipem do przekąsek, skoncentrowanym sosem do makaronów, bazą do zup. Można je zamknąć w słoiku...
Łupiny z bobu

Łupiny bobu w ziołach

Szukasz czegoś, co zastąpi chipsy, na przykład podczas imprezy lub oglądania finałowego meczu na Euro 2016? Zrób bób, nie wyrzucaj łupin i postępuj według prostych instrukcji. Składniki: Łupiny z 1 kg bobu 2 łyżki oliwy 1 łyżka granulowanego...
Spaghetti ze świeżą cukinią i parmezanem

Spaghetti ze świeżą cukinią, warzywami i fistaszkowym „parmezanem”

Kiedyś na prawdę nie przepadałam za cukinią. Z zielonych warzyw smakowała mi najmniej i skrzętnie odkładałam na bok każdy kawałek. Do chwili, kiedy nie spróbowałam świeżej, prosto z grządki. Wczoraj dostałam taką od sąsiada,...
Speghetti z bobem

Spaghetti z bobem na kwaśno

Jeszcze jedna, moja ulubiona forma bobu. Bób w wersji kwaśnej jest, moim zdaniem, doskonały. Przepis łatwy, szybki, niedrogi i do tego w 100% wegański. Wersja dla 2-3 osób. Składniki: 1/2 kg bobu 2 cebule 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki...
Diet coaching pogłębiony

Diet Coaching FAQ (pytania i odpowiedzi)

Całe życie zmagałam się z wagą. Odkąd pamiętam byłam niezadowolona z proporcji swojego ciała, kształtu ramion, ud, brzucha... Stosowałam różne diety, miałam okresy wzmożonej aktywności fizycznej, nie pamiętam już ile razy "brałam się za siebie"....
Paszteciki z soczewicy

Pasztet z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami (vegan)

Pasztet jest świetny, sycący, pełnowartościowy i smakuje mięsożercom (trudno im uwierzyć, że nie ma w nim mięsa). Przygotowanie nie jest skomplikowane. Przepis na 4 paszteciki wielkości dużych muffinek. Składniki: 100g czerwonej soczewicy (suchej) ok. 8 cząstek suszonych...
Bób

Bób inaczej

Uwielbiam bób i możliwości, jakie stwarza w kuchni. Robiłam z bobu już pasty, dipy, przekąski. Dziś moja ulubiona wersja, świetna jako obiad lub przekąska. Składniki: 1 kg świeżego bobu 1 duża cebula 4-5 łyżek octu jabłkowego 4-5 łyżek oliwy 1/2 łyżki...
Ciasto leguminowe

Leguminowe ciasto z kaszy manny w panierce (vegan)

Po pierwsze, zdarzyło ci się kiedyś przedobrzyć z sypaniem kaszy manny do wody? Mnie oczywiście tak - stała się tak gęsta, że można było kroić ją nożem... I to mnie zainspirowało. Po drugie, wciąż...

Tarta ze szczawiem ogrodowym (vegan)

Nazbierałam trochę cudownego szczawiu w ogrodzie. Szczaw ma charakterystyczny, kwaskowaty posmak i świetnie się blanszuje. Postanowiłam wykorzystać go jako farsz do tarty. Składniki: 1 miska świeżych liści szczawiu 1/2 puszki kukurydzy 5 ząbków czosnku 2 cebule 1 mała czerwona papryka 1...
Kanapka ze szpinakiem

Kanapka z liściastym szpinakiem

Jeśli zostało ci trochę szpinaku z wczorajszych naleśników możesz wykorzystać go jako pastę do kanapek. Dodaj łuskany słonecznik, obłóż świeżym pomidorem lub ogórkiem małosolnym i zacznij dzień od zdrowego, sycącego i pysznego śniadania! *Polecam także szpinak...
Naleśniki ze szpinakiem

Perfekcyjne naleśniki ze szpinakiem (vegan)

To przepis na najtańszy obiad, jaki znam. Porcja na osobę wychodzi ok. 1,50 zł. Naleśniki ze szpinakiem robię od lat, a przepis, który tu zamieszczam jest ukoronowaniem wielu prób - to, moim zdaniem, najlepsze...
Racuchy z sosem truskawkowym

Racuchy drożdżowe z sosem truskawkowym (vegan)

To ciasto drożdżowe wymyśliłam przed chwilą i zapisuję przepis, bo często będę z niego korzystać. Danie smakuje jak kluski na parze/buchty. Znajdziesz tu też przepis na najprostszą i najzdrowszą polewę truskawkową. Jeśli zostało ci...
Pizza bez sera

Pizza na cieście francuskim z bakłażanem i świeżym szpinakiem (vegan)

Połączenie świeżego szpinaku i ciasta francuskiego zapewnia wilgotną konsystencję, jak przy użyciu żółtego sera, a jednak bez chemii, paskudnych tłuszczy (mrożone ciasto francuskie na oleju palmowym nie jest najzdrowszą opcją, ale prawdopodobnie mniej szkodliwą...
Pizza wegańska

Pizza wegańska (bez nabiału) + sekret wyśmienitego ciasta

Przepis na doskonałą pizzę na supercienkim i chrupiącym cieście, niskokaloryczną i bez nabiału. Po raz pierwszy zrobiłam ciasto, które smakuje jak z włoskiej pizzerii, a sekretem jest mąka. Z poniższego przepisu zrobisz 2 spore pizze. Składniki: Ciasto: 300...
Rozwój osobisty

Impas w rozwoju – z czego wynika i jak go przekroczyć

Wpis chciałabym zadedykować tym, którzy będą odczuwali impas na drodze własnego rozwoju, czy to dotyczącego osobistej transformacji, czy rozwoju związanego z osiąganiem celów czy spełnianiem marzeń. Ten artykuł będzie o tym, że poczucie impasu,...
Szczęście

4 kompetencje bez których nie będziesz szczęśliwy

Życie społeczne jest oparte na relacjach. Relacje są podstawą każdej chwili naszego życia. Zaczynając od relacji z samym sobą, przez relacje z partnerem, z rodzicami, z dziećmi, z przyjaciółmi i kolegami, po relacje zawodowe,...
Ajwar

Ajwar – pasta warzywna lub gęsty dip

Ajwar, który zrobiłam nie ustępuje smakiem tym, które można kupić w supermarkecie, jest w 100% naturalny i można go wykorzystać na wiele sposobów - jako smarowidło do pieczywa, sos na kanapki albo dip do...
Weganizm

O co chodzi w weganizmie?

Weganizm to nie dieta, jak powszechnie się uważa. Jedzenie jest jedynie niewielką częścią. Weganizm to podejście, które pojawia się wraz z wiedzą, głębokim uświadomieniem, gotowością poddania w wątpliwość dotychczasowych postaw i przekonań, które przyjęte...
Spaghetti z kiełkami

Spaghetti z podsmażonymi kiełkami (vegan)

Znalazłam ostatnio w Kauflandzie świeże kiełki na patelnię. Surowe smakują mącznie, byłam więc bardzo ciekawa co z tego wyjdzie po podsmażeniu. No i wyszło! Potrawa przygotowana na kwaśno. Składniki: 1 opakowanie kiełków na patelnię (200g) 2 średnie...
Ciasto z kaszy jaglanej

Ciasto jaglano-owsiano-mannowo-bananowe (vegan)

Super szybkie ciasto bez cukru, bez mąki, bez jaj! Składniki: 200 g suchej kaszy jaglanej (nie gotować!) 100 g kaszy manny 3 przejrzałe banany Duża garść płatków owsianych Garść rodzynek 1 jabłko Cynamon Przygotowanie: Banany rozgniatam widelcem na masę. Kasze oraz płatki mieszam i...
Zdrowe chipsy

Chipsy z obierek

Nie wyrzucaj obierek! Zrobisz z nich świetne, domowe, zdrowe i tanie chipsy. W skórkach gromadzą się cenne wartości odżywcze, a dobrze przyprawione i upieczone obierki mogą konkurować smakiem z najbardziej niezdrowymi produktami znanych marek, których...
ryż z bananami orientalny

Wytrawny ryż orientalny z bananami (vegan)

Pomysł na błyskawiczny, łatwy do zrobienia obiad z zastępowalnymi składnikami. Przepis na 4 porcje: Składniki: - 2 torebki białego ryżu - 2 dojrzałe banany - garść rodzynek - curry - olej sezamowy (można spróbować ze zwykłym olejem bardzo dobrej jakości) - 1...
Masło orzechowe

Masło fistaszkowo-czekoladowe na daktylach (vegan)

Słodkie masła, pasty czy kremy robię bez użycia cukru i nabiału, ze 100% naturalnych składników i to w parę chwil. Przepis: Pół szklanki suszonych, drylowanych daktyli Duża garść orzechów arachidowych (tak na prawdę orzeszki ziemne to fasola,...
łazanki bezglutenowe

Łazanki vegańskie (bez makaronu)

  Proste łazanki, w których makaron zastąpiłam... kapustą! Jeśli skorzystałeś z mojego przepisu na risotto z soczewicą i zostało ci trochę, zrobienie łazanek zajmie ci 10 minut! Składniki: Pół kapusty białej 2 bardzo duże cebule Świeży rozmaryn Sól i pieprz Olej rzepakowy Risotto...
Risotto z soczewicą

Risotto z soczewicą (vegan)

Bardzo smakowite i dobrze przyprawione risotto podałam z pieczonymi batatami. Składniki: 1 torebka ryżu 1 torebka soczewicy trochę różyczek brokuła 2 gałązki świeżego rozmarynu sól pieprz ocet jabłkowy olej rzepakowy ostra oraz słodka mielona czerwona papryka pietruszka suszona pietruszka w natce (trochę poszatkowanej) olej z orzeszków ziemnych sezam...
buraki, marchewka, ziemniaki

Co zrobiłam z buraka, marchewki i ziemniaków

Trzyskładnikowy pyszny i zdrowy obiad z obiecującą perspektywą recyclingu i kreatywnego wykorzystania resztek. Składniki: 5 marchewek 2 buraki Ziemniaki (tyle, ile zjesz) Oliwa z oliwek Oliwa przyprawiona (do ziemniaków - może odstać z rozmarynem, czosnkiem i bazylią z 2 godziny) Ocet...
Pieczone bataty

Pasta z batatów (vegan)

Krok 1: część upieczonych batatów zjedz dziś na obiad. Krok 2: resztę zblenduj i jedz pyszną pastę do pieczywa. A teraz najważniejsze, czyli RECEPTURA: Składniki: 1 duży batat 1 duża marchewka oliwa z oliwek sól pieprz papryka słodka mielona skórka z cytryny świeżo...
Pasta pomidorowa

Pasta pomidorowa na kanapkę

To nieprawda, że jeśli nie zjesz wszystkiego, co ugotowałaś na obiad, jedzenie się zmarnuje. Zostały mi 3 pulpeciki z obiadu i sporo genialnego, intensywnego sosu pomidorowego. Przełożyłam wszystko do szklanej miseczki, rozgniotłam widelcem i...
klopsiki z okary

Pulpeciki w intensywnym sosie pomidorowym (vegan)

Motywem głównym przepisu jest sos z naturalnych składników, który intensywnością smaku dorównuje kupnym, chemicznym fixom. Przepis na klopsiki znajdziesz tu, jednak możesz go wykorzystać do każdej wersji burgerów czy makaronu. Składniki: Puszka pomidorów (możesz użyć również świeżych) Pół...
marynowane klopsiki z okary

Marynowane klopsiki z okary (vegan)

Rano zrobiłam tofu, na które przepis znajdziesz tu. Produkt uboczny, czyli okara może być doskonałą bazą wielu przetworów sojowych. Klopsiki wyszły fantastyczne, bo masa z okary nie rozsypuje się po upieczeniu i można było...

Co robię w kuchni

7 inspirujących zasad, którymi kieruję się w kuchni, by gotować smacznie, zdrowo i z pasją: 1. WYKLUCZAM PRODUKTY WYSOKOPRZETWORZONE Prawdziwą wolność w kuchni odzyskałam z chwilą, kiedy pozbyłam się wszystkich produktów wysoko przetworzonych i nabiału. Zostałam...
pasztet z okary

Paszteciki z okary śródziemnomorskie (vegan)

Jeśli ktoś zdecydował się na zrobienie domowego sera z ziaren soi, została mu niemała miska okary, która jest wprost cudowna do dalszej obróbki. Okara może stać kilka dni, więc samo zrobienie sera nie uwięzi...
jak zrobić tofu

Jak zrobić tofu (krok po kroku)

Tofu to ser roślinny z ziaren soi traktowany jako zamiennik nabiału. Możesz zrobić go samodzielnie - domowe tofu jest na prawdę pyszne i niewiele ma wspólnego z paskudnym smakiem produktów sojowych dostępnych w supermarketach....
Świadomość poprzez jedzenie blog

Pierwszy wpis, czyli o czym jest ten blog

Witaj, drogi Czytelniku, To, że mnie odwiedziłeś nie jest kwestią przypadku. We Wszechświecie nie ma przypadków, z punktu widzenia teorii kwantowej są one niemożliwe. Ja się z tym zgadzam i właśnie tego doświadczam. Zdecydowałam się założyć ten...