Kombucha (kiszona herbata)

matka octowa

Kombucha gości u mnie najczęściej w porze letniej i jest najlepszym BEZALKOHOLOWYM zastępnikiem wina. Gasi pragnienie i ból głowy (również migreny). Wspomaga trawienie i wzmacnia system odpornościowy. Oczyszcza z toksyn i łagodzi alergie. I zdaniem wielu osób, w tym moim – jest PYSZNA!

Kombuchę łatwo przygotujesz, jeśli zrobiłeś wcześniej domowy ocet jabłkowy i wykształciła się na nim tzw. matka octowa – często mylona z pleśnią, choć bardziej przypominająca meduzę. To grzyb, który przemieni herbatę w pyszny i zdrowy napój i który sam będzie się namnażał, karmiony cukrem, z każdą kolejną przygotowaną porcją kombuchy. Możesz go zdobyć także w internecie lub popytać znajomych przetworników (głównie tych, którzy zrobili ocet).

Jak przygotować kombuchę?

Na 3 litry kombuchy potrzebujesz:

  • 6-7 torebek herbaty (lubię earl grey, ale możesz użyć takich, jakie lubisz lub pokombinować, np. czarna herbata + mięta – pełna dowolność!)
  • ok. 3 litry dobrej jakości wody (najlepiej źródlanej)
  • 1 szklanka cukru (może być biały albo trzcinowy albo pół na pół)
  • kawałek matki octowej (sprzedawana także jako kombucha) – wystarczy kilkucentymetrowy – będzie się rozrastał!
  • pół szklanki już gotowej kombuchy (od kogoś lub z poprzedniej partii) ALBO 3 łyżki octu winnego (najlepiej domowego)

Ponadto potrzebujesz SŁOIK (polecam takie z kranikiem), czysta gaza lub ściereczka do przykrycia oraz gumka recepturka, która obejmie wieko.

MEGA WAŻNE! Podczas przygotowywania kiszonek, w tym kombuchy, zachowaj maksymalną sterylność: słoik oraz wszystkie narzędzia, których używasz niech będą wyparzone! Inaczej się zepsuje.

Co dalej?

  1. Zaparz herbatę – w garnku lub w dzbanku. Dodaj cukier, wymieszaj i ostudź.
  2. Do wyparzonego słoika przelej zimną herbatę, dodaj matkę octową oraz trochę gotowej kombuchy vel. 3 łyżki octu.
  3. Nakryj słoik gazą i obwiąż gumką recepturką – bez szczelin, żeby nie zebrały się owady!
  4. Kombucha zaczyna pracować i trwa to ok. 2 tygodnie. Będziesz obserwatorem tworzących się bąbelków i procesów wewnątrz słoja. Nic nie rób, nie mieszaj, niczego nie dosypuj ani nie dolewaj. Daj jej żyć własnym życiem!
  5. Kiedy procesy wewnątrz słoika się uspokoją, możesz ją pić! Słoik z kurkiem jest genialny, bo nie naruszasz grzyba, który sobie nadal rośnie. Jednak im dłużej zajmuje ci opróżnienie słoika, tym kwaśniejsza będzie kombucha. Aby tego uniknąć możesz przelać ją do butelek. Zakręcenie słoja twardą zakrętką spowoduje, że napój będzie bardziej gazowany.

Wskazówki picia: w zależności od tego, jak kwaśny napój otrzymasz – tak pij (im kwaśniejszy, tym mniej). Spokojnie możesz wychylić dziennie szklankę lub dwie. Możesz też pić pół na pół z sokiem owocowym albo mrożoną herbatą lub wodą mineralną. Kombucha z lodem to ósmy cud świata.

Jeśli masz pytania – zadaj je w komentarzach. Ta wiedza przyda się nie tylko Tobie.

Na zdrowie 💜

Komentarze
bannersesja