Temu połączeniu oprzeć się nie mogę: zielony szpinak, czerwone truskawki i białe płatki migdałów. Do tego wyborny dressing i otrzymujemy danie wykwintne.
Składniki na 2 porcje:
6 ładnych truskawek
2 garście świeżych liści szpinaku
1/2 szklanki płatków migdałów
1 łyżka oleju kokosowego
Dressing:
1/4 szklanki octu balsamicznego
1 kopiasta łyżka czarnego cukru Muscovado
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka mielonego anyżu
Przygotowanie:
1. Szpinak umyj i rozdziel do 2 misek.
2. Truskawki przekrój na pół i wzdłuż na cząstki. Ułóż na szpinaku. Możesz to zrobić dwuwarstwowo (warstwa szpinaku – warstwa truskawek – warstwa szpinaku – na górze truskawki)
3. Płatki migdałów podpraż na suchej patelni aż zaczną pachnieć. Pod koniec prażenia dodaj łyżkę oleju kokosowego.
4. Wymieszaj energicznie w szklance wszystkie składniki dressingu.
5. Polej sałatkę dressingiem i posyp prażonymi migdałami z dodatkiem oleju kokosowego.
Gotowe!
Komentarze