Pesto z liści rzodkiewki

Liście rzodkiewki to bomba smakowa i witaminowa!
Oprócz właściwości przeciwzapalnych, detoksykacyjnych i antyrakowych, ich największą zaletą jest łatwość, z jaką możesz w kilka minut przygotować np. rewelacyjne pesto bez ronienia łez nad obskubywaną, żywą rośliną (co mi się zdarzało w przypadku bazylii czy pokrzywy). Zaczynamy!

Potrzebujesz:
– pęczek liści rzodkiewki
– garść słonecznika
– garść orzechów arachidowych lub włoskich
– kilka łyżek oliwy lub oleju np. z awokado (ilość i rodzaj tłuszczu wg uznania)
– sok z 1/4 cytryny
– 3 ząbki czosnku
– sól i pieprz lub chili do smaku

Przygotowanie:

1. Pestki słonecznika i orzechy podpraż na suchej patelni aż zaczną pachnieć
2. Liście rzodkiewki dobrze opłucz, rozdrobnij i wrzuć do blendera
3. Dodaj pozostałe składniki (pestki i orzechy mogą być ciepłe)
4. Blenduj wg uznania – dłużej na gładką pastę lub krócej, jeśli wolisz wyrazistą strukturę pasty.

Gotowe!

Sposób podania: możesz jeść z pieczywem, podać jako dodatek do ziemniaków albo po prostu zjadać łyżką. To pesto nadaje się do wszystkiego.

Smaczengo ?

Komentarze
bannersesja