Pasztet jest świetny, sycący, pełnowartościowy i smakuje mięsożercom (trudno im uwierzyć, że nie ma w nim mięsa). Przygotowanie nie jest skomplikowane. Przepis na 4 paszteciki wielkości dużych muffinek.
Składniki:
100g czerwonej soczewicy (suchej)
ok. 8 cząstek suszonych pomidorów z oleju
3 łyżki oliwy
1 łyżka dobrej musztardy
1/2 dużej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
3 łyżki płatków owsianych
pieprz, sól, zioła prowansalskie, bazylia, świeży koperek
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Możemy pozwolić jej się lekko rozgotować. Przecedzamy ją przez sitko i przekładamy do blendera. Pomidory kroimy w paski i dodajemy do soczewicy. Dodajemy musztardę, zioła, przyprawy i platki owsiane i blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy cebulę i mieszamy łyżką. Masę przekładamy do silikonowej formy lub foremek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180′ ok. 40 minut. Można przykryć formę folią aluminiową podczas pieczenia, żeby pasztet nie wysechł. Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy aż pasztet wystygnie i dopiero wtedy wyciągamy z formy. Gotowe!
Pasztet świetnie rozsmarowuje się na kanapkach i smakuje wybornie z ogórkiem małosolnym. Przechowujemy w lodówce.
Komentarze