Pamiętaj, że wartość surowego jedzenia jest nie do przecenienia w porównaniu z jedzeniem przetworzonym, choćby tylko termicznie. Może nie być łatwo przestawić się na surową dietę, jednak warto komponować posiłki tak, żeby nie wszystkie jego elementy były podgrzane, uduszone, upieczone, podsmażone czy ugotowane (również na parze).
W tym przepisie proponuję pesto, w którego skład wchodzą tylko surowe produkty. Możesz dodać je do makaronu lub zjeść z surowymi warzywami np. z makaronem z cukinii startym na spiralizerze ? Możesz także wykorzystać je jako pasta kanapkowa lub dip.
Składniki:
1/3 szklanki suszonych pomidorów
1/3 szklanki świeżych liści bazylii
1/4 szklanki ziaren słonecznika
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki wyśmienitej oliwy z oliwek extra virgin, najlepiej naturalnie mętnej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucam do blendera i chwilę miksuję. Gotowe!
TIP: Podając pesto z makaronem mieszam delikatnie oba składniki w dużej misce a na talerzach podaję ze świeżymi pomidorami (w ten sposób dbam o odpowiednią ilość świeżych warzyw w posiłku), posypane fistaszkowym parmezanem.
Smacznego ?
Komentarze