Pyszny, zdrowy, sycący i jakże prosty hummus z burakiem.
Składniki:
200g suchej ciecierzycy
1 burak
2 ząbki czosnku
sól
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
+folia aluminiowa
Przygotowanie:
1. Ciecierzycę namoczyć na noc i ugotować z liściem laurowym.
2. Buraka obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać w plasterki. Wymieszać buraka i czosnek w misce z dodatkiem oliwy i soli, całość zawinąć szczelnie w folię aluminiową i włożyć do piekarnika. Piec w temperaturze 200’C ok. godziny, aż burak będzie miękki.
3. Połączyć ciecierzycę z upieczonym burakiem i dodatkami, pokropić cytryną i zblendować na gładką masę.
Gotowe!
Przechowywać w lodówce.
Jak długo można go trzymać w lodówce?
Pozdrawiam 🙂
Myślę, że do tygodnia spokojnie. Czosnek i oliwa to naturalne konserwanty. Niemniej każda pasta najlepiej smakuje, gdy jest świeża.
Fantastyczny hummus! jest przepyszny! bardzo dobrze smakuje z dodatkiem chrzanu. pozdrawiam