Najpierw eksperymentowałam, potem dopieszczałam, teraz dzielę się przepisem na krem z dyni, który nie może nie wyjść. Z tych proporcji wyjdzie duży gar.
Składniki:
Pół naprawdę dużej dyni
1 pomarańcza
3 duże cebule
1 puszka mleka kokosowego
Przyprawy: imbir mielony, cynamon, sól, czarny pieprz
Opcjonalnie 1 kostka bulionu warzywnego (najlepiej eko)
Olej
Woda
+ blender
Przygotowanie:
1. Cebule szatkuję w większą kostkę. Dynię obieram, wypestkowuję i kroję w kostkę. Pomarańczę obieram i również kroję w kostkę.
2. Na dnie dużego garnka rozgrzewam olej. Wrzucam cebulę, solę i gdy się lekko zeszkli wrzucam kawałki dyni. Wszystko podsmażam na małym ogniu. Kiedy dynia lekko zmięknie posypuję sporą ilością imbiru, cynamonu i pieprzu. Mieszam i zostawiam na gazie pod przykryciem. Dodaję pomarańczę, mieszam i gotuję aż dynia będzie miękka. Następnie dolewam do garnka wody tak, by przykryła wszystkie składniki. Jeśli chcę użyć kostki rosołowej, to jest odpowiedni moment. Całość gotuję jeszcze ok. 20 minut.
3. Zdejmuję zupę z kuchenki i wlewam całą puszkę mleka kokosowego.
4. Blenduję 5-10 minut, żeby rozdrobnić wszystkie składniki i spienić zupę.
Podaję z grzankami.
Smacznego! 🙂
Komentarze