Krok 1: część upieczonych batatów zjedz dziś na obiad. Krok 2: resztę zblenduj i jedz pyszną pastę do pieczywa.
A teraz najważniejsze, czyli RECEPTURA:
Składniki:
1 duży batat
1 duża marchewka
oliwa z oliwek
sól
pieprz
papryka słodka mielona
skórka z cytryny świeżo ścięta
trochę liści pietruszki
gałązka rozmaryna
garść orzechów arachidowych
Przygotowanie:
1. Batata i marchewkę kroję w kosteczkę, wrzucam do żaroodpornego naczynia, polewam oliwą, posypuję przyprawami, mieszam, na górę daję rozmaryn. Naczynie przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180′ C. Piekę do miękkości batatów i marchwi.
Część zostawiam w takiej postaci i podaję do risotto z soczewicą.
2. Wrzucam upieczone składniki do blendera i dosypuję garść orzechów, pietruszkę i skórkę z cytryny. Blenduję na gładką masę i KONIEC.
Pasta do chleba na jutrzejsze śniadanie jak znalazł 🙂
Komentarze