Włoskie orzechy z własnego drzewa skąpałam w prostej, ale genialnej polewie na bazie czarnego cukru Dark Muscovado, który jest jednym z moich ulubionych dodatków do potraw. Do przygotowania tej przekąski możesz użyć dowolnego gatunku orzechów. PS. Jest to setny wpis na moim blogu.
Składniki:
Orzechy włoskie łuskane (ilość dowolna)
Czarny cukier Dark Muscovado
Kilka kropel kawy lub mocnej, czarnej herbaty
Przygotowanie:
1. Podpraż orzechy na suchej patelni ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Ostudź.
2. Przygotuj polewę: do miseczki nałóż ok. 5 kopiastych łyżek cukru Muscovado. Dodaj dosłownie kilka kropel ostudzonej kawy lub herbaty i energicznie wymieszaj. Temu cukrowi wystarczy bardzo niewielka ilość wilgoci, żeby stał się płynny jak miód.
3. Maczaj orzechy partiami w miseczce z polewą, zwróć uwagę, żeby całe zanurzały się w polewie.
4. Skąpane w polewie orzechy odkładaj na duży talerz jednowarstwowo aż do zastygnięcia polewy (ok. 1 godzina).
5. Przełóż orzechy do puszki, słoika lub na miskę i ciesz się ich smakiem kiedy tylko zechcesz 🙂
Komentarze