Jest takie, jak być powinno: mokre, esencjonalne, barrrrdzo czekoladowe.
Składniki:
Suche:
2 szklanki mąki
½ szklanki dowolnego cukru
1 szklanka kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
Mokre:
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka sojowego waniliowego
1 bardzo dojrzały lub przejrzały banan
Dodatkowo:
1 pomarańcza + skórka otarta z połowy pomarańczy
½ do 1 kubek wystudzonej i odcedzonej kawy
Przygotowanie:
Składniki suche wymieszać w jednej misce.
Składniki mokre wymieszać w drugiej misce.
Zblendować składniki mokre i dodać suche.
Blendując wszystko razem dolewać kawy aż do uzyskania gęsto płynnej konsystencji.
Na koniec dodać cząstki pomarańczy i skórkę pomarańczową. Wymieszać.
Przełożyć do formy, piec w 180’C ok. 60 minut. Sprawdzić czy jest upieczone poprzez wbicie patyczka do szaszłyka. Suchy patyczek oznacza, że ciasto jest gotowe 🙂
Komentarze