To dopiero superfoods! I to własnej produkcji, z eko buraków ukiszonych wg własnej kompozycji ulubionych przypraw. Sok można pić prozdrowotnie, a buraki zjadać w sałatkach lub starte na nitki wykorzystać jako makaron w potrawach surowych i półsurowych, np. o tak.
Właściwości soku z kiszonych buraków:
działa jak afrodyzjak, oczyszcza z toksyn i odkwasza organizm, wspomaga przemianę materii i odchudzanie, podnosi odporność organizmu, przeciwdziała anemii (wysoka zawartość żelaza), zapobiega nowotworom, wspomaga pracę wątroby i nerek, reguluje ciśnienie krwi, odmładza (przyspiesza syntezę kolagenu).
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Składniki:
1,5 kg średnich, podłużnych buraków
2 litry zimnej lub letniej wody
2 łyżki soli morskiej
Przyprawy:
Pół dużej główki świeżego czosnku
5 aromatycznych liści laurowych
1 łyżka gorczycy
6 kulek jałowca
6 kulek ziela angielskiego
6 kulek czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Buraki obrać ze skórki, uciąć końcówki i ułożyć ciasno w garncu.
Pół główki czosnku przeciąć na kilka części (pozostawić w łupinie).
Wrzucić do garnca czosnek i resztę przypraw.
Wodę rozrobić z solą aż się rozpuści.
Zalać zawartość garnca i przykryć czystą ściereczką lub talerzem. Zostawić w temperaturze pokojowej przez ok. 7 dni.
Komentarze