Trzyskładnikowy pyszny i zdrowy obiad z obiecującą perspektywą recyclingu i kreatywnego wykorzystania resztek.
Składniki:
 5 marchewek
 2 buraki
 Ziemniaki (tyle, ile zjesz)
 Oliwa z oliwek
 Oliwa przyprawiona (do ziemniaków – może odstać z rozmarynem, czosnkiem i bazylią z 2 godziny)
 Ocet jabłkowy
 Sezam
 Przyprawy: sól, pieprz, czosnek, pietruszka, papryka słodka, świeży koperek
 Folia aluminiowa
Przygotowanie:
 Marchewkę i buraki obieram i kroję w zgrabne słupki i przesypuję do miski. Zalewam oliwą, kropię octem, obsypuję obficie przyprawami i mieszam dokładnie, przekładam do żaroodpornego naczynia, sypię z wierzchu uprażonym sezamem i przykrywam folią. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w 180’C aż wszystko zmięknie (ok. 1,5 h).
W tym czasie obieram ziemniaki, kroję na ćwiartki i gotuję w osolonej wodzie. Do ugotowanych ziemniaków wlewam przyprawioną oliwę i robię pure. Przed podaniem posypuję świeżym koperkiem.
UWAGA! Obierek z ziemniaków, buraków i marchewki NIE WYRZUCAM. Zrobię z nich fantastyczne, naturalne chipsy!
 











Dziękuję za inspiracje