Bez cukru, bez pieczenia, na bazie bakalii – wykwintne praliny to nie tylko genialna alternatywa dla kupnych słodyczy, ale przede wszystkim codzienna mega dawka zdrowia. Znajdziesz tu przepis na 3 różne pralinki oraz tip recyclingowy na pierniczkowy koktajl. Przepisy te przygotowałam dla świątecznego wydania lokalnej gazety „Głos Kowies”. Są rewelacyjne!
- Czekoladowo-orzechowe
Składniki:
- ½ szklanki suszonych daktyli (drylowanych)
- ¾ szklanki łuskanych orzechów włoskich
- 2-4 łyżek naturalnego kakao (wg uznania)
- 3 łyżki suszonej żurawiny lub 3 łyżki konfitury żurawinowej
- Szczypta gałki muszkatołowej
- ¼ szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia
Przygotowanie:
Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw na 2 godziny do namoczenia. Orzechy rozłóż na blasze i włóż do nagrzanego do 200’C piekarnika na 5-10 minut. Do miski wrzuć namoczone daktyle, orzechy, kakao, gałkę muszkatołową i żurawinę. Zblenduj na gładką masę. Formuj w dłoniach kilki i obtaczaj w kokosie. Kulki włóż do lodówki na godzinę, żeby stężały.
- Kokosowo-morelowe
Składniki:
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 8 miękkich, suszonych moreli
- 2 łyżki dżemu morelowego
- ¼ szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia
Przygotowanie:
Morele pokrój na kawałeczki. Do miski wsyp wiórki kokosowe, morele i dodaj dżem. Blenduj do uzyskania gładkiej masy. Formuj kulki i obtaczaj w kokosie. Kulki włóż do lodówki na godzinę, żeby stężały.
- Fistaszkowo-czekoladowe
Składniki:
- 1 szklanka orzeszków arachidowych (niesolonych)
- ½ szklanki suszonych daktyli (drylowanych)
- 2-4 łyżki naturalnego kakao (wg uznania)
- Przyprawy: duża szczypta cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej
- ¼ szklanki zmielonych orzeszków arachidowych do obtoczenia
Przygotowanie:
Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw na 2 godziny do namoczenia. Po tym czasie wrzuć je do miski razem z orzeszkami, kakao i przyprawami. Zblenduj wszystko na gładką masę. Formuj kulki i obtaczaj w zmielonych orzeszkach arachidowych. Kulki włóż do lodówki na godzinę, żeby stężały.
TIP (jedzeniowy recycling):
Nie myj miski, w której przygotowywałeś praliny. Wrzuć do niej orzeszki i kokos, które zostały z obtaczania kulek. Dodaj 2 banany, półtorej szklanki mleka roślinnego, łyżkę kakao, szczyptę cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej, ¼ szklanki płatków owsianych. Zblenduj wszystko i rozlej do szklanek – otrzymasz pyszny i pożywny pierniczkowy koktajl.
Smacznego!
Komentarze