Od kilku dni chodziło za mną to risotto. Czułam jego smak w ustach jeszcze zanim wybrałam się na zakupy. Świetnie się bawiłam podczas przygotowywania tego dania, bo dosłownie porwało mnie flow, jakiego często doświadczam w kuchni. No i tak powstało najlepsze risotto, jakie jadłam w życiu. A oto przepis na 4 porcje krok po kroku:
Składniki:
200 g suchego ryżu typu basmati
1 cienki por (cały)
6 dużych ząbków czosnku
1 duży fenkuł (koper włoski) albo 2 mniejsze
3 kopiaste łyżki oleju kokosowego rafinowanego (bezzapachowy)
1 kopiasta łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
1/3 do 1/2 butelki białego wytrawnego wina typu resling
300 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
Przyprawy:
1 płaska łyżka mielonego imbiru
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 kopiasta łyżka suszonego koperku
1 łyżka tymianku
sól
Opcjonalnie: płatki drożdżowe (3-4 łyżki) – nadadzą potrawie bardziej serowego smaku
Przygotowanie:
1. Pokrój całego pora w prążki, czosnek obierz i pokrój w cienkie plastry, fenkuła przekrój na ćwiartki, a każdą z nich w cienkie prążki.
2. Rozpuść olej kokosowy bezzapachowy w woku lub na głębokiej patelni. Wrzuć czosnek i pora, posól i podsmaż na niedużym ogniu ok. 7 minut. Dodaj fenkuła i olej nierafinowany, smaż jeszcze 5 minut.
3. Wsyp suchy ryż, przemieszaj i dodaj przyprawy.
4. Podlej risotto ok. 1/4 butelki wina i wlej cały bulion.
5. Smaż danie na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż ryż wsiąknie płyny.
6. Od tej pory podlewaj tylko winem, aż ryż będzie idealny (lekko twardy)
7. Na koniec możesz dodać płatki drożdżowe, przemieszać, a po zdjęciu z kuchenki pozostawić na 2 minuty pod przykryciem.
Gotowe!
Smacznego ?
Komentarze