Bez zbędnych wstępów: proste i pyszne!
Potrzebujemy:
1 cały kalafior
3 duże cebule
2 marchewki
pół główki czosnku
2 łyżki mielonego imbiru
4 łyżki oleju
sól
6 łyżek sezamu
5 kromek świeżego lub czerstwego chleba
Przygotowanie:
1. Kalafior dokładnie myję, rozkrajam na duże różyczki, przekładam do garnka i zalewam wodą tak, by sięgała powyżej 1,5 cm zanurzonego kalafiora. Marchewkę obieram, kroję w grube plastry i wrzucam do garnka z kalafiorem. Solę i gotuję do miękkości.
2. Cebulę kroję w grube pióra, czosnek siekam w cienkie plastry. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam całość z dodatkiem soli aż cebula się zeszkli. Pod koniec smażenia dodaję imbir.
3. Chleb kroję w grubą kostkę. Usmażoną cebulę i czosnek wraz z olejem przekładam do innego naczynia. Patelni nie myję, podlewam niewielką ilością oleju i wrzucam chleb na patelnię po cebuli. Podsmażam z obu stron i mam smakowite grzanki.
4. Rozgrzewam czystą, suchą patelnię i wrzucam sezam. Pilnuję, żeby się nie spalił poruszając patelnią co chwilę. Gdy tylko zacznie pachnieć i zmieni kolor – szybko przekładam do miski.
5. Gdy kalafior się ugotuje zdejmuję garnek z ognia, dodaję usmażoną cebulę z czosnkiem i wszystko razem blenduję.
6. Zupę podaję z grzankami i posypuję prażonym sezamem.
Komentarze