Przepis na doskonałą pizzę na supercienkim i chrupiącym cieście, niskokaloryczną i bez nabiału. Po raz pierwszy zrobiłam ciasto, które smakuje jak z włoskiej pizzerii, a sekretem jest mąka. Z poniższego przepisu zrobisz 2 spore pizze.
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki BASIA do pizzy (ta mąka jest naprawdę niesamowita!!)
Paczka suchych drożdży (7g)
Pół szklanki letniej wody
Ćwierć szklanki oleju
1 płaska łyżeczka soli
Pół łyżeczki cukru
+ wałek
„Sos”:
1 paczka kiełków na patelnię (do kupienia w Kauflandzie)
Pół pora pokrojonego w krążki
Pół główki świeżego czosnku pokrojonego w plasterki
Dobry olej
Przyprawy: bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciasto: wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść. Uformować kulkę, przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2h.
Sos: na patelni rozgrzać olej (sporo), dodać czosnek i por, po chwili wrzucić kiełki, posolić i smażyć na większym ogniu co jakiś czas mieszając, aż całość zrobi się miękka. Na koniec posypać przyprawami, wymieszać i smażyć jeszcze jakieś 3 minuty na małym ogniu.
Kiedy ciasto wyrośnie podzielić je na 2 części. Jedną część uformować w kulkę i rozwałkować na stole lub stolnicy na grubość 0,5 cm (można podsypać mąką blat oraz oprószyć wałek do ciasta). Cienki placek przekładam na blachę wyłożoną folią silikonową, sos rozprowadzam palcami, na górę kładę wybrane dodatki – świeży pomidor i pieczarki, oprószam solą i pieprzem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180’C na ok. 10-15 minut.
Smacznego!
Komentarze